Cadrele didactice sucevene de la cluburile elevilor si cele sportive nu si-au luat salariile


Intră acum și în grupul de

Problemele salariale ale cadrelor didactice sucevene par a nu se opri. Liderul Sindicatului Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, prof. Constantin Cernica, a declarat joi, că în judeţ s-au înregistrat probleme cu salariile cadrelor didactice din cluburi ale elevilor şi copiilor şi cluburi sportive, întrucât „inspectoratul şcolar nu a semnat statele de plată pe baza hotărârilor judecătoreşti existente”.

În schimb, purtătorul de cuvânt a instituţiei, insp. Laurenţa Hacman, a precizat că „statele de funcţii au fost semnate de IŞJ aşa cum au fost ele făcute, unele în conformitate cu hotărârile judecătoreşti, altele nu, ei însă probabil nu se încadrează în bugetul alocat de MECT”. Aceasta a ţinut să precizeze că, pentru inspectoratele şcolare, casele corpurilor didactice şi cluburile menţionate bugetul este alocat direct de minister.

Cadrele didactice din şcolile judeţului care nu şi-au luat salariile pe ianuarie, la datele stabilite au intrat în posesia lor, zilele acestea, conform hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile privind reîncadrarea le Legea 330, care face referire la Legea 221.

În cadrul Sindicatului Judeţean „Spiru Haret”, din cele 162 de şcoli cu membri afiliaţi, în jur de 90 au luat banii conform reîncadrărilor la legea menţionată, iar în restul s-au luat salari mărite cu 15%, aşa cum prevede Legea salarizării din 201, a informat liderul de sindicat Constantin Cernica.

Numai că, spune acesta, în realitate nu este o mărire de 15%, ci doar de vreo 10%, fiindcă se aplică la salariul din iunie 2010, care a fost redus cu 25%.
Liderul sindical a atras din nou atenţia asupra faptului că nu vor fi bani suficienţi din buget, anul acesta, pentru plata salariilor dascălilor. „Am făcut o depeşă către Prefectură prin care am cerut să se convoace subcomisia de învăţământ pentru a discuta situaţia. În cazul a 115 şcoli mai avem nevoie de 49 de milioane lei pentru a se asigura salariile normale până la sfârşitul anului. Pentru salariile din februarie, banii alocaţi pentru primul trimestru reprezintă doar 37% din necesar”, a explicat Constantin Cernica.

Mai trebuie menţionat că toţi dascălii care sunt membri la Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi şi-au luat salariile, ei având hotărâri judecătoreşti de reîncadrare la legea menţionată, în această situaţie fiind peste 2.000 de cadre didactice.

Potrivit unei centralizări realizate de Inspectoratul Şcolar Suceava, în 152 de unităţi şcolare cu personalitate juridică cadrele didactice au obţinut, în instanţă, hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile privind reîncadrarea personalului potrivit Legii 330, şi şi-au primit salariile pe ianuarie conform acestora. Alte 84 de şcoli au procese pe rol, în diferite etape, tot pentru reîncadrare la legea respectivă, iar 4 nu se află în niciuna din situaţiile menţionate.

În judeţul Suceava funcţionează 228 de unităţi şcolare cu personalitate juridică şi aproximativ 700 de unităţi.


Intră acum și în grupul de