Spitalele din judet, atentionate de catre DSP in privinta dezinfectantilor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a fost avertizată prin sistemul de alertă rapidă în privinţa biocidelor- substanţelor de dezinfectare din spitale.

Potrivit şefului DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, în contextul reducerilor de cheltuieli la care trebuie să recurgă unităţile sanitare, pe piaţă au apărut şi biocide ieftine, a căror concentraţie este atât de slabă încât sunt aproape „apă chioară”. „Am fost atenţionaţi şi de Ministerul Sănătăţii să fim foarte atenţi la dezinfectanţi”, a spus marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful DSP Suceava.

Acesta a spus că lipsa unei dezinfecţii eficiente duce la apariţia de infecţii nozocomiale. De altfel, evidenţele oficiale nu reflectă adevărata situaţie din spitalele din judeţ, întrucât infecţiile intraspitaliceşti nu sunt raportate de teama consecinţelor pe care le-ar putea avea recunoaşterea lor.

Este vorba, pe de o parte, de riscurile pentru medicii, mergând de la amendă până la acuzaţia de culpă medicală, iar pe de alta de riscurile pentru directorii unităţilor sanitare, care îşi pierd posturile dacă le declară.

Pentru că nu sunt încurajaţi să raporteze infecţiile nosocomiale, deşi acestea sunt normale şi se întâlnesc în orice spital din lume, indiferent cât de performant ar fi, medicii şi managerii preferă să le ascundă, favorizând astfel apariţia altora, cu consecinţe mai grave.

„Dacă ne luăm după raportări, nu avem infecţii, dar raportările sunt eronate. Noi avem prostul obicei de a ascunde sub preş. Nu este posibil să nu ai asemenea cazuri, pentru că este vorba despre un spital unde se adună tot felul de bolnavi cu diferite patologii”, a declarat Ludovic Abiţei.

Infecţia nosocomială este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune. Incidenţa maximă a acestor infecţii este în serviciile de reanimare şi în cele de chirurgie, unde şi rata de deces este mai ridicată.

Dacă ar fi să ne luăm după aceste statistici, spitalele din judeţ ar fi mai bune decât cele mai mari clinici din străinătate, „şi ar trebui să vină să ia lecţii de la noi, ceea ce nu este cazul”, a spus şeful DSP Suceava.

Realitatea este însă că, în alte ţări, raportarea infecţiilor nosocomiale este literă de lege, pe când la noi acestea se ascund de teama unor aşa-zise repercusiuni, chiar dacă se ştie că acestea reprezintă de fapt o fatalitate, neputând fi evitate nicăieri în lume, în ciuda profesionalismului actului medical.

În ceea ce-i priveşte pe medici, aceştia nu raportează din frică, prudenţă, dintr-un exces de autoprotecţie, dar şi din cauza unor „scăpări”, ca urmare a activităţii intense. La rândul lor, managerii de spitale sunt nevoiţi să raporteze cât mai puţine cazuri pentru a nu-şi pierde posturile. Şi asta deoarece procentul infecţiilor nosocomiale este unul dintre indicatorii din contractul de management pe baza căruia sunt angajaţi şefii unităţilor sanitare şi care contează atunci când se evaluează activitatea directorului şi se decide păstrarea lui în funcţie.


Intră acum și în grupul de