Presedintele UAR: „Nu exista nicaieri un tratament atat de prietenos fata de comunitatea armeana cum e în Romania” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a recunoscut că în România, comunitatea armeană, are cea mai bună poziţie în raport cu orice comunitate armeană de pe glob, şi că judetul Suceava este singurul loc unde armenii au construit mănăstiri.

Prezent în Suceava, şeful armenilor din ţară a explicat că „în România, comunitatea armeană, are cea mai bună poziţie în raport cu orice comunitate armeană de pe glob. Nu există nicăieri un tratament atât de prietenos faţă de comunitatea armeană cum e în România”, a ţinut să remarce Varujan Vosganian.

El a spus într-o conferinţă de presă sustinută la Suceava, la finele unei tabere de vară a tinerilor armeni din ţară, susţinută la Mănăstirea Zamca din municipiul reşedinţă de judeţ, că România este singura ţară care oferă drepturi politice comunităţii armene, este singura ţară în care comunitatea armeană ca atare este reprezentată în parlament de un deputat cu drepturi depline.

Preşedintele UAR a mai spus că România este de asemenea singura ţară care include în legea bugetară susţinerea minorităţilor şi este singura ţară în care preoţii armeni sunt salarizaţi şi unde capul Bisericii ortodoxe are rang diplomatic şi este asimilat cu secretarii de stat.

„Nu există nici o altă ţară în lume în care Guvernul să fii făcut atâtea eforturi pentru conservarea patrimoniului armenilor”, a spus Vosganian.

El a mai arătat că Suceava este locul din lume în care armenii, în afara ţinuturilor istorice şi locurilor sfinte, au construit cele mai multe biserici şi mănăstiri.

„Nu există în lume, de la New York şi Los Angeles până la Paris şi Buenos Aires vreun loc în care armenii să fi construit trei biserici şi două mănăstiri. De altminteri nu există nici un loc în afara ţinuturilor istorice şi ale locurilor sfinte în care armenii să fi făcut mănăstiri. Locul acesta are o rezonanţă istorică cu totul excepţională. Este singurul loc din diaspora care este loc de pelerinaj pentru credincioşii de toate etniile. Suceava, din această perspectivă, trebuie să fie mult mai cunoscută”, a mai spus Varujan Vosganian.

El a menţionat că în 2012, când se vor sărbători 500 de ani de la construcţia mănăstirii Hagigagdar din apropierea Sucevei, că vor fi numeroase evenimente la care vor participa armeni din întreaga lume.

Vosganian a mai spus că este posibil ca mănăstirile armene Zamca şi Hagigadar să aibă din nou călugări şi călugăriţe.


Intră acum și în grupul de