USV aduce noi argumente care confirma ca „procesul de clasificare a universitatilor a fost viciat”


Intră acum și în grupul de

Analiza rezultatelor ierarhizării programelor de studii ale Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava scoate la iveală o serie de inadvertenţe ce accentuează semnul de întrebare sub care a fost pus întregul proces de clasificare a universităţilor, în urma căruia instituţia suceveană de învăţământ superior a fost clasificată în cea de-a treia categorie, se arată într-un comunicat de presă remis de universitate.

Conform documentului citat, jumătate din domeniile de studiu ale Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au fost clasificate în clasa domeniilor de excelenţă sau foarte bune, 14 din cele 29 de domenii de studiu (48%) fiind ierarhizate în categoria A sau B, iar patru (reprezentând 14 la sută din domenii) au fost ierarhizate în categoria A.

„Prin comparaţie, o universitate care a fost clasificată în categoria educaţie şi cercetare, are numai 19 la sută dintre domenii în categoria A sau B, dintre acestea numai patru la sută dintre domenii fiind de categoria A”, se mai arată în comunicat.

Astfel, la Universitatea din Suceava, în categoria A sunt domeniile Inginerie Electrică şi Energetică, Ingineria produselor alimentare, Finanţe şi Relaţii Economice Internaţionale, în timp ce în categoria B au fost incluse domeniile Inginerie electronică şi telecomunicaţii, Ştiinţe Administrative, Inginerie şi Management, Administrarea Afacerilor, Filologie, Contabilitate, Management, Geografie, Agronomie, horticultură, silvicultură, inginerie forestier şi Ştiinţe Politice.

„Două treimi dintre programele Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava se află în top zece programe de profil ale universităţilor de stat din România, un sfert dintre programe situându-se în top 5”, se mai precizează în comunicat.

Totodată, trei sferturi dintre programele de studiu ale Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava din categoria programelor de excelenţă sau foarte bune se află între primele 11 programe de profil ale universităţilor de stat din România, iar 93 la sută se situează între primele 15.

Sursa citată mai arată că, în aceste condiţii, distribuţia cifrei de şcolarizare la programele de masterat şi doctorat nu a fost făcută pe baza criteriilor de performanţă şi că există programe ale universităţii sucevene de clasa A care nu au primit nici măcar locuri bugetate la masterat în timp ce unor programe de clasa B li s-au atribuit locuri şi la masterat şi la doctorat.

Totodată, se menţionează că la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău au fost acordate locuri bugetate la masterat în domeniul Ingineria Produselor Alimentare şi în domeniul Inginerie Mecanică în condiţiile în care acestea au fost clasificate în categoria C, iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât, pentru aceeaşi instituţie domeniul Inginerie Mecanică a beneficiat de finanţare de la buget şi pentru Doctorat.

„Situaţia se repetă şi atunci când vine vorba de domenii precum Drept la Târgu Mureş, Filologie şi Matematică la Baia Mare, Filologie la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad”, se mai arată în comunicat.

Universitatea Suceava consideră că analizele efectuate reprezintă încă un argument în ceea ce priveşte injusta clasificare a Universităţii din Suceava în cea de a treia categorie, a universităţilor centrate pe educaţie.

În comunicat se mai arată că utilizarea indicatorilor extensivi, neraportarea rezultatelor la numărul cadrelor universitare dintr-o universitate, a generat un clasament bazat pe mărimea universităţii şi nu pe eficienţa ei, iar în plus, majoritatea universităţilor generaliste din clasele de „cercetare avansată” şi „educaţie şi cercetare” şi-au obţinut peste 90% din Scorul Relativ de Influenţă, factor determinant în clasificare, din domeniul ştiinţelor fundamentale Matematică, Fizică, Chimie, Informatică, Biologie.

„Dat fiind faptul că aceste domenii de studiu nu funcţionează în Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava compararea acelor scoruri cu scorul Universităţii Suceava este incoerentă şi injustă. După cum rezultă şi din ierarhizarea programelor, Universitatea Suceava are performanţe remarcabile în domeniile de funcţionare. Considerăm că în condiţiile date, procesul de clasificare a universităţilor a fost viciat şi a condus la o clasificare care a avut la bază orice alte criterii numai cele de performanţă nu”, susţine sursa citată.

Conducerea Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava a atacat în instanţă ordinul ministrului Educaţiei privind clasificarea universităţii sucevene în categoria a treia, a celor centrate doar pe educaţie, considerând că evaluarea are vicii de formă şi de fond.


Intră acum și în grupul de