Sucevenii fug din tara pentru ca nu au unde munci. Asociatia pentru Suceava vine cu dovezi


Intră acum și în grupul de

Scăderea populaţiei Sucevei, în ultimii zece ani, se datorează lipsei investiţiilor. Aceasta este concluzia dezbaterilor derulate în ultima perioadă cu reprezentanţi ai comunităţii sucevene din toate domeniile de activitate într-un proiect „Suceava gândeşte” iniţiat de Asociaţia pentru Suceava.

Sociologul Adrian Botezatu, membru al Asociaţiei pentru Suceava a declarat, joi, în cadrul prezentării rezultatelor proiectului ”Suceava gândeşte” că în cadrul acestei acţiuni s-au organizat, în ultima perioadă, dezbateri cu reprezentanţi ai comunităţii sucevene despre viitorul oraşului Suceava.

El a spus că recensământul efectuat la finalul anului trecut a arătat că populaţia oraşului a scăzut în perioada 1992-2011 cu 24% de la 114.462 locuitori la 86.282 locuitori, în timp ce oraşe care au atras investiţii, au creat parcuri industriale şi au creat locuri de muncă, au reuşit să controleze mult mai bine migrarea propriei populaţiei, exemplificând cu Cluj-Napoca unde scăderea este de 6 la sută sau Timişoara cu 9 la sută.

Botezatu a arătat că discuţiile multidisciplinare au concluzionat că în contextul competiţiei acerbe între regiuni pentru atragerea de resurse, este absolut necesar ca municipiul Suceava, dar şi judeţul Suceava să formuleze politici coerente de dezvoltare economico-socială.

„În urma datelor recensământului, se constată că judeţul Suceava este pe locul opt în ceea ce priveşte populaţia, dar pe locul 17 în ceea ce priveşte PIB şi aceasta din cauză că urbanul este foarte puţin dezvoltat şi nu este atractiv pentru mediul investiţional ceea ce reprezintă un handicap pentru poziţionarea judeţului într-un top al dezvoltării social-economice, dar şi pentru reducerea decalajelor faţă de alte zone”, a spus Adrian Botezatu.

Sociologul sucevean a menţionat că în aceste condiţii sunt necesare soluţii pentru dezvoltarea urbană a judeţului, în special pentru dezvoltarea municipiului reşedinţă de judeţ.

El a subliniat că prin dezbaterile iniţiate de Asociaţia Pentru Suceava s-au conturat propuneri cu privire dezvoltarea municipiului Suceava prin crearea în zona metropolitană de parcuri industriale şi atragerea de investiţii care să creeze locuri de muncă, dezvoltarea de noi zone rezidenţiale, amenajarea râului Suceava ca zonă de agrement, dezvoltarea mai multor baze sportive şi de agrement pentru activităţi de masă, crearea unei grădini publice de mari dimensiuni, echilibrarea cromatică a faţadelor, amplasarea de statui a personalităţilor cu relevanţă locală, demararea proiectului unei centuri de ocolire spre Botoşani, construcţia unui mall administrativ pentru a facilita relaţia cetăţeanului cu autorităţile.


Intră acum și în grupul de