Trei elevi suceveni s-au calificat la Olimpiadele Internationale de Astronomie si Astrofizica. Afla aici despre cine este vorba


Intră acum și în grupul de

În perioada 26 aprilie-7mai, la Călimăneşti-Căciulata a avut loc pregătirea lotului lărgit al României şi selecţia loturilor olimpice internaţionale care vor participa la Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică din anul 2012. Judeţul Suceava a fost reprezentat de trei elevi excepționali – Remus Bompa, Mircea Vacariuc și Iustina Crăciun din Fălticeni, toţi trei calificându-se cu rezultate excelente, informează într-un comunicat de presă, Iulia Baldazar, purtător de cuvânt în cadrul Palatului Copiilor din Suceava.

Potrivit acesteia, Remus Bompa din clasa a VIII-a, elev la C. N. “Nicu Gane” din Fălticeni s-a calificat la Olimpiada Internaţională care va avea loc în Coreea, în luna octombrie 2012, alături de Mircea Vacariuc, elev în clasa a VIII-a, la C. N. “Nicu Gane” din Fălticeni, care va participa la Olimpiada de Astronomie a Statelor Europene, ce va fi găzduită de România şi Timișoara, în august 2012. Pregătirea celor doi reprezintă munca de echipă a prof. Doina Dominte din cadrul colegiului fălticenean și a prof. dr. Petru Crăciun, de la cercul de Astronomie din cadrul Palatului Copiilor Suceava.

“Iustina Crăciun, elevă în clasa a X-a, cetățean de onoare al municipiului Fălticeni, va pleca anul acesta în Brazilia, la Olimpiada Internaţională de Astronomie și Astrofizică care va avea loc în luna august. Anul trecut, Iustina a cucerit bronzul la aceeași competiție, în Polonia”, se arată în document.

„La această pregătire şi selecţie au participat primii zece elevi juniori (clasele VI-VIII) şi primii zece elevi seniori (clasele IX-XII) de la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică. A fost foarte multă muncă din partea elevilor şi a profesorilor pentru a ajunge la asemenea rezultate excelente. Această performanță extraordinară ne-a mobilizat pentru a organiza în perioadă 1-14 iunie 2012 tabăra de pregătire a loturilor olimpice internaționale la Mănăstirea Humorului, un proiect de parteneriat între Palatul Copiilor Suceava, Societatea Ştiintifică Cygnus-club UNESCO și IŞJ Suceava. La sesiunile de pregătire teoretică și practică vor participa cei zece elevi olimpici internaţionali şi profesorii îndrumători din ţară”, a declarat Petru Crăciun.

„Astronomia nu înseamnă să ştii doar stelele şi galaxiile, ci reprezintă îmbinarea dintre fizică şi matematică la un nivel înalt, deoarece la aceste olimpiade sunt probe teoretice care conţin probleme de fizică şi matematică foarte complexe, iar unele noţiuni se studiază doar la facultate.

Având în vedere că doi dintre finalişti sunt membri ai cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor, ne vom implica cu toate forțele. Logistica va fi asigurată în cea mai mare parte de această instituţie care dispune de cel mai mare telescop mobil de 400 mm, dar vom avea şi sprijinul IŞJ Suceava prin insp. de specialitate Carmen Ciobacă, al Colegiului Agricol Fălticeni și al Societății Științifice Cygnus”, a arătat directorul Palatului Copiilor din Suceava, Victor Şutac.


Intră acum și în grupul de