Trei suceveni au beneficiat de proteze gratuite, in cadrul proiectului „Tineri pe picioare”. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

Trei suceveni au beneficiat de proteze gratuite, iar alţi trei se află pe lista de aşteptare, în cadrul proiectului „TINERI PE PICIOARE”, destinat tuturor persoanelor din România care au suferit amputaţii.

Potrivit lui Cristian Dedulescu, colaborator al Asociaţiei Auci, cea care sprijină proiectul “Tineri pe picioare”, unul dintre sucevenii care se află pe lista de aşteptare îşi câştigă existenţa din cerşit, în zona litoralului românesc, bărbatul fiind programat să meargă la Roma pentru protezare.

Proiectul “TINERI PE PICIOARE” există în România de peste 6 ani şi se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, dezavantajaţi din punct de vedere social şi economic, care în urma unui eveniment traumatic au suferit amputarea unuia sau a mai multor membre. Aceştia pot beneficia de proteze în mod gratuit. “Menţionez că printre aceste cazuri se pot afla şi oameni care din lipsa banilor sau a neajunsurilor de zi cu zi au fost nevoiti să meargă la cerşit pentru a avea o viaţă mai uşoară”, arată Cristian Dedulescu.

Tot el povesteşte că există un medic chirurg italian care oferă consultaţii medicale fără plată românilor cu handicap din Roma şi din împrejurimi.

“Un doctor italian a reuşit, cu ajutorul unui ONG, să ofere 110 proteze unor tineri români fără ca aceştia să plătească vreun ban, asta în condiţiile în care un aparat costă aproape 10.000 de euro.

Medicul chirurg Massimo Liberatori consideră că România este a doua casă pentru el. Din 2004 până astăzi, el a reuşit să pună 110 proteze la 100 de români cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani. << În iunie 2004, eram de gardă când a venit un băiat român, Vasile, care-şi pierduse un braţ în copilărie în urma unui accident şi care spera că va găsi o proteză la noi >>, şi-a reamintit Massimo. Românul venise special din ţară la Spitalul Gemelli din Roma. Medicul a fost impresionat de efortul făcut de tânăr şi l-a ajutat gratuit. << Vasile a vorbit cu alţi băieţi fără un picior sau fără o mână din România şi astfel, la puţin timp după, ne-am trezit cu mai multe cereri. Aşa a apărut ideea acestui proiect >> , a spus doctorul italian. Liberatori este medic-şef al secţiei de hemodializă din cadrul Policlinicii Universitare << Sacro Cuore >> din Roma. Proiectul iniţiat de el a fost numit << Ragazzi in gamba >> (n.r. – „Tineri pe picioare”).

<< O proteză costă foarte mult pentru că este ca o maşină. Noi oferim proteze fiabile pentru că băieţii sunt tineri, iar acestea trebuie să-i ţină o viaţă >> , a explicat Massimo. Fiecare caz este analizat de o comisie desemnată de Asociaţia Universitară pentru Cooperare Internaţională (AUCI), iar planificarea pacienţilor este realizată în funcţie de urgenţa sau gravitatea handicapului. În funcţie de decizia comisiei, pacientul primeşte un bilet de avion şi este luat în primire de medici chiar de la aeroport. Uneori însă intervin şi urgenţele. << La 8 mai anul trecut am avut un accident la muncă şi am fost transportat de urgenţă la Spitalul Gemelli din Roma >> , îşi aminteşte Luca L. (23 de ani), unul dintre pacienţii români. Tânărul nu avea pe nimeni la Roma, iar familia lui se afla la Avezzano, la peste 100 de km de capitala Italiei şi nu putea să vină la spital. << Mi s-a amputat un picior, iar dimineaţa, când m-am trezit, doctorul Liberatori era lângă mine. Din acea zi, timp de o săptămână, doctorul m-a ajutat mai ceva ca un părinte: mi-a cumpărat haine, în fiecare dimineaţă mă spăla, mă bărbierea şi îmi aducea de mâncare >> , a povestit Luca.

Tot doctorul Massimo Liberatori i-a făcut gratis tânărului o proteză. << Eu nu aveam bani de o proteză. Dacă nu era acest doctor Italian, nu aş fi putut să merg toată viaţa >> , a mai spus românul. Doctorul Italian Massimo Liberatori mărturiseşte că s-a << îndrăgostit >> de ţara noastră. El vorbeşte româneşte şi mănâncă specialităţi tradiţionale româneşti. Medicul oferă consultaţii medicale gratuite de două ori pe lună românilor din Roma şi din împrejurimi. În ultimele opt luni a consultat gratuit 120 de români în localitatea La Rustica, de lângă Roma.

Biroul său din Spitalul Gemelli este decorat cu o hartă a României, cu steguleţe, insigne, icoane şi fotografii din ţara noastră. << România este a doua mea casă. Suntem pe jumătate români. În casă mâncăm româneşte şi bem vinuri româneşti >>, mărturiseşte italianul într-o română aproape perfectă”, relatează Cristian Dedulescu într-un comunicat de presă.


Intră acum și în grupul de