Proiectul “REDUCE, REUSE, RECYCLE”, la Colegiul “Alexandru cel Bun” din Humor


Intră acum și în grupul de

Comunicat de presă

La Colegiul “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, un număr de 76 elevi au fost convocaţi vineri, 15 februarie 2013, în aulă instituţiei, în vederea realizării unui feedback referitor la activităţile desfăşurate în luna septembrie 2012, în parteneriat cu Centrul de Educaţie Inclusivă „Sfântul Andrei” în cadrul proiectului Reduce, Reuse, Recycle finanţat de Comisia Europeană prin Programul Youth in Action.

Proiectul invită 32 de tineri din Albania, Georgia, Moldova, Spania, Turcia şi România să promoveze consumul responsabil al resurselor, consum care are un impact deosebit de puternic asupra mediului şi a societăţii. Activitatea din data de 24 septembrie 2012 a adunat elevi de la cele două instituţii partenere, iar în cadrul unor ateliere elevii au avut ocazia să înveţe cum trebuie să folosească materialele reciclabile, cum să le valorifice, cum să adune deşeurile şi cum ar putea să promoveze aceste idei în rândul comunităţii din care fac parte.

Colegiul "Alexandru cel Bun" Gura Humorului

În această săptămână, iniţiatoarele şi susţinătoarele tuturor activităţilor, Natalia Ciobanu, Raluca, Diana şi Camelia, absolvente ale Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, şi-au propus să ofere un feedback în sala multimedia a colegiului. Toţi participanţii au vizionat un film cu toate întâmplările de până acum, un film despre rezultatele proiectului şi despre ce s-ar impune în continuare în cadrul acestuia. Elevilor li s-a propus să conceapă propriul proiect care poate câştiga finanţare europeană, iar în acest sens aceştia au fost invitaţi să se alăture elevei din clasa a XI-a D, Tamara, care deja este membră activă şi dornică să se implice şi mai mult. La solicitarea unora dintre cei prezenţi, Natalia Ciobanu a sugerat participarea tinerilor la un curs de redactare de proiecte de mediu, curs cu finanţare europeană, şi a promis că se va ocupa de acest aspect.

Poate cel mai aşteptat moment, deşi era vineri şi weekendul bătea la uşă, a fost cel în care, împărţiţi în echipe, elevii participanţi au primit sarcina de a identifica probleme de mediu în Gura Humorului care îi afectează personal, şi de a gândi soluţii posibile şi la îndemâna oricui. Aceştia şi-au prezentat ideile liber, deschis, cu curaj şi convingere.

Colegiul "Alexandru cel Bun" Gura Humorului

Indiferent de vârstă, acest gen de activităţi amintesc de probleme reale din jurul nostru, atenţionează asupra riscurilor unui consum nelimitat şi dezorganizat, subliniază efectele nocive ale deşeurilor şi ale colectării defectuoase a acestora.Tinerele care au susţinut activitatea, energia şi implicarea acestora, informarea detaliată a celor prezenţi asupra modului de înscriere în proiect, asupra activităţilor care pot fi demarate şi desfăşurate, implicarea celor prezenţi în lucrul pe echipe, atmosfera destinsă, prietenească şi de lucru în acelaşi timp au făcut din această activitate o reuşită pe care sperăm ca Natalia Ciobanu şi echipa acesteia să o repete la noi şi cu altă ocazie.

Prof. Luminiţa Cîmpan şi prof. Georgeta Negrea, Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului


Intră acum și în grupul de