Patru centre pentru sacrificarea mieilor de Paste, in judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

miei 2012

Comunicat de presa

 

Având in vedere apropierea Sărbătorilor Pascale, referitor la sacrificarea si valorificarea legala a mieilor si pentru a se pune pe piaţa carne sigura, evitandu-se apariţia fraudelor si toxiinfectiilor alimentare care pot pune in pericol sanatatea publica, s-au dispus unele masuri in concordanta cu legislaţia sanitar veterinara in vigoare.

Mieii pot fi sacrificaţi in :

  • abatoare autorizate sanitar veterinar care au inclusa in autorizatia sanitar veterinara si activitatea pentru sacrificarea ovinelor, iar valorificarea mieilor putandu-se face in pieţe, unitati de vanzare cu amanuntul si pe intreg teritoriu naţional si comunitar, inclusiv export;
  • in locuri special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor in perioda 22.04. -04.05.2013, avizate de către DSVSA Suceava in urma cererii adresate de Primarii, cu respectarea condiţiilor de igiena si bunastarea animalelor.

In acest sens, la solicitarea Primăriilor, s-au amenajat temporar un număr de 4 centre, pentru sacrificarea mieilor in perioda 22.04 – 04.05.2013: Suceava-1: Veresti -1. Patrauti -2.

Comercializarea mieilor se poate face astfel:

  • miei sacrificaţii in abatoare se comercializeaza in pieţe si unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar de pe intreg teritoriu naţional si in spaţiul intracomunitar/export;
  • miei proveniţi din gospodarii ale populaţiei si sacrificaţi in spatiile amenajate la solicitarea Primăriilor si avizate de către DSVSA Suceava, se pot valorifica in locuri special amenajate din halele agroalimentare din municipiul Suceava, sub supraveghere sanitara veterinara.

Miei sacrificaţi vor fi comercializaţi numai in urma expertizei sanitar veterinare si avand marca de sanatate conform legislaţiei sanitar veterinare in vigoare. Este interzisa sacrificarea mieilor in spatii neautorizate/neavizate sanitar veterinar si comercializarea lor din portbagajul maşinilor, carute, de pe marginea soselelor, comerţ stradal, etc.

Responsabilitatea si competentele de control revin DSVSA-ului prin medicii veterinari, de control alimente de la CSVSA-uri in colaborare cu alte organe abilitate de control .

In scopul prevenirii apariţiei toxiinfectiilor alimentare in aceasta perioada, cand in mod traditional consumul unor cantitati de alimente de origine animala este in creştere, s-au dispus masuri specifice si s-au intensificat controalele sanitar vetrinare si asupra modului in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate ouale destinate consumului uman precum si alte alimente de origine animala.

Director executiv,

Prof.univ.dr. Constantin SAVU


Intră acum și în grupul de