Astarastoae: Fara o rectificare pozitiva a bugetului, spitalele vor ramane in luna octombrie fara finantare (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

hancu si astarastoae4

Politica demagogică privind finanţarea sistemului de sănătate continuă în România. Declaraţia a fost făcută joi, la Suceava, de preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, care susţine că se continuă politica “aruncării prafului în ochi”, arătând că deşi guvernanţii au anunţat că au crescut cu un miliard de euro bugetul Sănătăţii, în realitate, bugetul alocat pentru îngrijirea pacienţilor din România scăzut cu 18 la sută întrucât creşterea bugetară merge la plata arieratelor pe medicamente, aparatură medicală. “Nici un ban nu merge direct către sistemul de îngrijiri de sănătate. Acest sistem este marcat de inechităţi majore, acest sistem pune în pericol siguranţa pacienţilor şi siguranţa corpului medical. Există o mare demagogie lansată în urmă cu 21 de ani când sănătatea şi educaţia au fost declarate priorităţi naţionale, dar niciodată nu au fost finanţate ca priorităţi naţionale”, a spus Astărăstoae.

El a mai declarat că fără o rectificare pozitivă a bugetului, spitalele din România vor rămâne în luna octombrie fără finanţare. “De aceea eu sunt îngrijorat, că l-am auzit pe domnul prim-ministru Victor Ponta II, care vorbeşte altfel decât Victor Ponta I, altfel vorbea înainte de 9 decembrie, el spune că rectificarea de buget nu va fi pozitivă. Este un lucru mai mult decât periculos pentru sistemul de îngrijiri de sănătate”, a spus preşedintele CMR.

Astărăstoae a arătat că trebuie să existe o finanţare corespunzătoare a sistemului de sănătate înainte de a se discuta despre orice altă probleme, subliniind că nu poate să existe o crestere economică, o creştere a PIB-ului, o ieşire din recesiune sau criză atât timp cât nu există o stare de sănătate corespunzătoare a populaţiei. “Noi, pe toţi parametrii obiectivi, morbiditate, boli cronice, mortalitate evitabilă, etc, suntem pe ultimul loc”, a explicat Astărăstoae, arătând că toate ţările care s-au dezvoltat economic au investit, în primul rând, în sănătate.

Preşedintele CMR a mai declarat că sistemul de sănătate românesc se confruntă cu un deficit de personal, în condiţiile în care, din anul 2007 şi până în prezent, peste 14.000 de medici au ales să părăsească România pentru că “s-au săturat de cum merg lucrurile în România”. El a spus că, în primele trei luni ale acestui an, au mai plecat 580 de medici, iar alţi 250 de medici şi-au solicitat documentele pentru plecarea în străinătate în primele două săptămâni ale lunii aprilie, arătând că acest val de plecări înregistrat în anul 2013 poate fi comparabil doar cu cel din 2007 după ce România a intrat în UE.

Astărăstoae a arătat că venitul mediu al unui medic rezident din România este de 200 de euro pe lună, în timp ce, în alte ţări ale Uniunii Europene este de aproximativ 1300 de euro, diferenţa între venituri fiind semnificativă. “Asta este diferenţa aici, la medicii rezidenţi, la cei care tovarăşul procuror Victor Ponta I a promis, ochi în ochi, că vom găsi la Ministerul de Finanţe resurse măcar să le dublăm veniturile, că e mare diferenţă. Se cunoaşte, era un mesaj. Şi după 9 decembrie are o amnezie, de fapt, este foarte ocupat, nu mai are timp să se întâlnească cu reprezentanţii corpului medical, este ocupat, trebuie să explice la toate televiziunile cum dezvoltă această ţară, cum o scoate din criză, cum este salvatorul călare pe cal alb, cu sabie, etcaetera”, a spus Astărăstoae care a menţionat că pentru a majora veniturile medicilor rezidenţi este nevoie de 41 de milioane de euro anual.

El a arătat că medicii care au plecat din România nu au plecat din plăcere sau pentru că s-au săturat de România, ci pentru că s-au săturat pentru cum merg lucrurile din România şi că un al motiv pentru care pleacă medicii este şi presiunea şi blamarea corpului medical din România. „Motivul pentru care pleacă(n.r. medicii) şi răspunsul pe care noi l-am primit de la autorităţi este o presiune extraordinară şi o blamare cum nu a mai existat în istoria României. A existat procesul halatelor albe în vremea lui Stalin, dar în Rusia. În România au existat şi în perioada comunistă atacuri la adresa personalului medical, dar nu de o asemenea manieră cum a început să existe începând cu 1 ianuarie 2013”, a spus Astărăstoae.

El a precizat că, începând cu 1 ianuarie 2013, medicii au fost verificaţi de mai multe  instituţii. “Medicii au avut de suportat controale de la Casa de Asigurări, dar controale făcute nu cu bună credinţă, ci controale că trebuie să găsim ceva, controale de la ITM, controale de la nu ştiu câte gărzi şi, ce este mai grav desant de la toate tipurile de procuraturi făcute cu televiziunile şi presa anunţate dinainte, spectacol, 13 procurori însoţiţi de 176 de mascaţi, neexistând prezumţia de nevinovăţie pentru nici un medic, şi neurmărindu-se ulterior ce se întâmplă. Asta ţine şi de reacţia societăţii româneşti, de aceea spun că România este bolnavă şi din acest punct de vedere”, a explicat preşedintele CMR.

El a mai declarat că un stagiar al ANI sau la Parchet este plătit mult mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale şi s-a  întrebat ce respect mai există în România faţă de corpul medical când România a devenit deja o ţară a procurorilor. “Ce respect există în România faţă de corpul medical, când România a devenit deja o ţară numai a procurorilor, primul ministru procuror, peste tot procurori, negocierile se fac între procurori şi vorbim de independenţă. Am observat că există un consens între domnul procuror Victor Ponta şi domnul preşedinte Traian Băsescu: se înţeleg foarte bine când e vorba să nu dăm bani la sănătate şi să blamăm medicii. Dacă găseşti buget pentru organele de represiune, dacă ajungi să plăteşti un stagiar la ANI sau la parchet mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale, cu 40 de ani vechime, atunci eu nu mai înţeleg”, a spus Astărăstoae.

El a arătat că România nu a construit până în prezent nici o politică intersectorială în sistemul de sănătate.  “Sistemul de sănătate exprimă  responsabilitatea socială a statului, care se exprimă prin reducerea morbidităţii şi a mortalităţii nejustificate. Aceasta este responsabilitatea directă a celor care guvernează statul, nu a unui minister. Ministerul Sănătăţii nu va reuşi niciodată, şi nicăieri în lume n-a reuşit, pentru că el dă nişte jaloane şi acordă expertiză”, a mai spus Astărăstoae.


Intră acum și în grupul de