Peste un sfert dintre somerii din judetul Suceava sunt tineri sub 25 de ani (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

AJOFM Suceava a prezentat, vineri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, planul judeţean de acţiuni pentru stimularea ocupării tinerilor, precizând că îşi propune creşterea cu un procent a gradului de ocupare a tinerilor sub 25 de ani şi scăderea, tot cu un procent, a tinerilor şomeri. Potrivit sursei citate, în judeţul Suceava, tinerii cu vârsta sub 25 ani au o pondere destul de ridicată în total şomeri,  pe parcursul anului 2012 cea mai mare pondere a fost de 25,6% în total şomeri în luna noiembrie. „Numărul tinerilor este în creştere începând cu luna iulie după ce se încheie anul şcolar până în luna decembrie, urmând ca acesta să scadă în lunile februarie, martie când expiră perioada de şase luni de plată a indemnizaţiei de şomaj, pentru cei care nu se încadrează în muncă înainte de expirarea perioadei de şomaj”, se arată în document.

În analiza AJOFM Suceava se mai menţionează că dacă pentru celelalte categorii de vârstă, ponderea în rândul şomerilor se menţine la aceeaşi valoare pe tot parcursul anului, la tinerii sub 25 de ani, numărul şomerilor se triplează în noiembrie şi decembrie faţă de lunile aprilie, mai, şi iunie, absolvenţii fiind o componentă de bază în categoria şomerilor tineri.

Astfel, dacă în lunile aprilie, mai sau iunie, numărul şomerilor tineri este de o mie de persoane, numărul acestora creşte începând cu luna septembrie, ajungând la aproximativ trei mii de şomeri tineri.

AJOFM Suceava subliniază însă că în cursul anului 2012, din cele 19.372 de persoane încadrate, 5.258, reprezentând 27 la sută sunt tineri sub 25 de ani, ceea ce reprezintă este un rezultat destul de bun în condiţiile economice actuale.

Sursa citată mai arată că în vederea stimulării angajării tinerilor se vor organiza două  Burse a locurilor de muncă , una în luna septembrie dedicată absolvenţilor şi una în luna noiembrie special pentru tineri supuşi riscului marginalizării sociale urmând să fie încheiate contracte de solidaritate tinerilor marginalizaţi social şi identificaţi angajatori de inserţie.

AJOFM Suceava va promova şi ucenicia la locul de muncă şi va realiza  campanii de informare cu prezentarea facilităţilor pe care le oferă ucenicia la locul de muncă şi subvenţiile acordate astfel încât să fie atraşi câţi mai mulţi agenţi economici în condiţiile în care, până în prezent, nu a fost  solicitări din partea firmelor.

Totodată, vor fi consiliate persoanele fără educaţie în vederea includerii în Programul „A doua şansă”, în prezente fiind înregistraţi 718 tineri incluşi în acest program.


Intră acum și în grupul de