Furturile din locuinte: Pe unde intra hotii ? Pe usa deschisa!


Intră acum și în grupul de

Poate suna incredibil, dar se intamplă frecvent: de multe ori, hoţii intră pe uşă sau fereastra lasată  deschisă.

Conform datelor statistice înregistrate la nivelul judeţului Suceava în  primele 8 luni ale anului, 1 din patru furturi din locuinţă este favorizat de neglijenţă. Mai exact din cele 774 de furturi din locuinţă sesizate în primele 8 luni ale anului 2013, un număr de 187 s-au săvârşit datorită uşilor neasigurate sau deschise. Un număr de 89 de fapte s-au săvârşit în mediul urban şi 98 în mediul rural.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut infracţionalitatea contra patrimoniului la nivelul judeţului este în uşoară scădere ( un total de 4956 fapte sesizate în 2013, faţă de  5078 în 2013). În ceea ce priveşte furturile din locuinţă, în primele 8 luni ale anului 2013 au fost sesizate 774 fapte faţă de 76 în 2012.

In mediul urban, hoţii vizează locuinţe din zonele intens populate, iar in mediul rural, locuinţe izolate. Ce a disparut in urma spargerilor? Banii sunt, indiscutabil, pe primul loc, urmaţi de aparatura electronică, telefoanele mobile şi, abia pe locul patru, bijuteriile. În cazul unui furt, pagubele sunt mari, atât în urma dispariţiei de bunuri, dar şi a vandalizării locuinţei. De cele mai multe ori, sunt furaţi bani (în 30% din cazuri), aparatură electronică, audio / video, laptopuri, calculatoare (21,2%), telefoane mobile (16%), bijuterii (13%), haine (10,1%), alimente (9%), electrocasnice (8%), băuturi alcoolice (5,6%) sau chiar materiale de construcţii (5,5%).

Conform studiilor realizate la nivel naţional autorii furturilor din locuinte sunt majoritatea barbati, cu vârste cuprinse intre 14 si 40 de ani, fără ocupatie, necăsătoriti sau care trăiesc in concubinaj şi care provin dintr-un mediu familial cu situaţie economică precară.

Folosiţi eficient interfonul!! Dacă nu sunteţi atenţi, s-ar putea să deschideţi unui hoţ!! Nu vă lăsaţi convinşi de diverse motive sau calităţi pe care persoana respectivă spune că le are: de la poştă, de la citit contoare, reclame etc. Persoanele care au cu adevărat treabă în bloc, au cartelă de acces!! Ceilalţi nu au de ce să intre!! Şi nu ezitaţi să întrebaţi la cine se duc persoanele care intră împreună  cu dumneavoastră  în bloc, profitând de faptul că s-a deschis uşa, ori cel puţin fiţi atenţi unde se duc!

Poliţiştii de prevenire de la nivelul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, având în vedere desfăşurarea campaniei Săptămâna Prevenirii Criminalităţii au vrut să vadă cum reacţionează cetăţenii din municipiulSuceava atunci când sunt apelaţi pentru a deschide bprin intermediul interfonului montat la scările blocurilor.

Acţiunea s-a desfăşurat în data de 30 septembrie între orele 11.00 – 14.00 şi a vizat 20 de scări de bloc din zona străzii Universităţii şi a Pieţei Mici din municipiul Suceava.

Spre surprinderea poliţiştilor, deşi accesul în scările de bloc era prevăzut cu interfon în 11 din cele 20 de cazuri uşa de acces în scară era deschisă. În urma apelării unor locatari prin sistemul interfon din cele 20 de cazuri, în 18 uşa a fost deschisă de către cetăţeni fără a întreba despre identitatea apelantului. În alte 2 cazuri, cetăţenii au deschis de îndată în momentulîn care poliţiştii s-au recomandat ca fiind angajaţi ai unei societăţi de verificare a gazului.

Ulterior, poliţiştii au purtat discuţii cu cei care au permis accesul în scară atât de facil,iar în cutiile poştale au fost postate scrisori de informare cu recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţă.

Având în vedere cele constatate, facem încă o dată apel la cetăţeni să manifeste responsabilitate şi să adopte reguli minime de prevenire a victimizării :

– Asiguraţi-vă uşa cu încuietori sigure, lanţ de siguranţă, vizor; montaţi un interfon la  intrarea în locuinţă; asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor;

 – Nu deschideţi uşa locuinţei persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea vă oferă spre vânzare produse tentante, pe care le puteţi considera a fi un chilipir.

 – Atenţie la persoanele pe care le primiţi în locuinţă. Acordaţi mare atenţie legitimării acestora şi nu vă încredeţi în cărţile de vizită pe care vi le prezintă. În situaţia în care locuiţi la bloc, persoanele care oferă diverse servicii ar trebui să fie însoţite de preşedintele sau de administratorul asociaţiei de proprietari/locatari;

– Nu daţi drumul persoanelor care sună la interfon decât dacă le cunoaşteţi identitatea;

 – Nu păstraţi în casă sume mari de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;

– În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul.

 


Intră acum și în grupul de