Studentii si profesorii din invatamantul preuniversitar au iesit in strada. Dascalii nu exclud inghetarea anului scolar! (Galerie foto)


Intră acum și în grupul de

Studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi profesorii din învăţământul preuniversitar au protestat, miercuri după-amiază, în faţa Prefecturii Suceava. Ei au scandat lozinci precum „Educaţia salvează naţia!”, „Noi vrem educaţie, nu vrem pe plantaţie!”, „Educaţia o salvaţi numai dac-o finanţaţi!”, „SRI lasă-ne – bani de educaţie!”, „Nu mai vrem promisiuni, vrem să treceţi la acţiuni!”, „Educaţia finanţaţi – tineretul îl salvaţi!”, „Şcoala n-are rost, Guvernul te vrea prost!”, „Fără educaţie moare orice naţie!”, „Afară, afară cu politica din şcoală!”, „Legea respectaţi, 6 alocaţi” şi au cerut Guvernului României alocarea a 6% din PIB pentru educaţie începând cu anul 2014.

„Profesorii nu au venit aici ca să cerşească. Au venit ca să ceară respectarea unor legi. Mi se pare anormal ca într-un stat de drept să nu se respecte legile în vigoare. Ceea ce se întâmplă de douăzeci şi ceva de ani este faptul că învăţământul este subfinanţat cu bunăştiinţă. Din păcate, există articole în Constituţia României şi în Legea învăţământului (care nu pot fi încălcate de nicio ordonanţă de urgenţă) care prevăd acordarea pentru învăţământ a minim 6% din PIB. Or, mi se pare anormal ca an de an să fim finanţaţi cu 2% din PIB. Ne lipseşte sentimentul de siguranţă, legalitate, simţământul că trăim într-un stat de drept. Guvernanţii sunt singurii care nu iubesc copiii acestei ţări”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, prof. Dorin Rusu, liderul Aliantei Sindicatelor din Invatamant Suceava (ASIS).

El a mai spus că se preconizează strângerea de semnături pentru intrarea în grevă generală. Greva este planificată a avea loc la finele acestui semestru, iar profesorii nu exclud îngheţarea anului şcolar.

Acţiunea de protest din faţa Palatului Administrativ din Suceava a fost organizată de Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava. Nemulţumirile tinerilor sunt determinate de faptul că  universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească în unele cazuri investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional.

Studenţii cer Guvernului României să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să aloce 6% din PIB pentru educaţie, să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să crească subvenţia cămine-cantine cu 30 la sută, să crească fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora.

Studenţii suceveni s-au aflat în 6 noiembrie în grevă japoneză, solidarizându-se cu protestele cadrelor didactice.


Intră acum și în grupul de