Proiect terapeutic adresat tinerilor suceveni aflati in dificultate dupa moartea unei persoane dragi


Intră acum și în grupul de

Asociaţia „Există viaţă după doliu” a lansat joi, la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” din Suceava, primul proiect terapeutic adresat tinerilor din judeţ, aflaţi în dificultate după un deces în familie. Este vorba despre proiectul „Copiii din Suceava învaţă să trăiască după moartea unei persoane dragi”, care a câştigat competiţia de proiecte „Idei din ţara lui Andrei”, organizată de Petrom.

Copiii şi adolescenţii din judeţul Suceava care au suferit, în ultimii doi ani, pierderea unui părinte, bunic sau a unui frate sau soră şi au încă nevoie de sprijin psihologic, dar nu dispun de posibilităţi materiale, sunt încurajaţi să se înscrie în acest proiect, până în data de 10 decembrie 2013. Înscrierea se face prin completarea formularului special de pe site-ul www.existaviatadupadoliu.ro, la filialele Bibliotecii Bucovinei, sau telefonic, la numărul 0745/556.602.

“Am venit de la Brăila pentru a porni la Suceava un proiect dedicat copiilor şi adolescenţilor din judeţ, care trec printr-o perioadă dificilă după pierderea unui părinte sau a unei rude foarte apropiate. Dorim ca prin consiliere psihologică să îi ajutăm să treacă mai uşor peste pierderea suferită şi să redevină persoane echilibrate, capabile să se reintegreze mai uşor în societate. Copiii înscrişi pot proveni din orice localitate, indiferent de clasa socială şi veniturile familiei. Programul este gratuit. La Suceava, consilierile psihologice se vor desfăşura la sediul central al Bibliotecii Bucovinei”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Mihaela Vlad, coordonator de proiect.

În cadrul “Programului de iarnă”, care se va desfăşura în perioada noiembrie 2013-februarie 2014, cel puţin 50 de copii, cu vârste cuprinse între 5-19 ani, vor beneficia, gratuit, de peste 100 de şedinţe de consiliere psihologică, 12 întâlniri de grup cu alţi copii îndoliaţi de vârsta lor, precum şi ateliere creative cu facilitator: “Învăţ să păstrez amintirile dragi” (exprimare prin artă), „Spun povestea familiei mele” (curs de povestire digitală), „Filme, muzică sau poveşti” (mijloace terapeutice multimedia). În plus, cel puţin 25 de părinţi, profesori şi psihologi şcolari vor beneficia gratuit de un atelier dedicat comunicării cu tinerii, în perioada de doliu, pentru a face reintegrarea lor în comunitate cât mai uşoară. Beneficiarii nu vor primi ajutor în bani, ci servicii adaptate nevoilor şi situaţiei familiale, asigurate de Laura Leontieş, psihoterapeut de cuplu şi familie.

Programul de primăvară” va include aceleaşi activităţi, pentru alţi 50 de copii şi alţi 25 de adulţi din judeţul Suceava şi se va desfăşura în perioada martie-iunie 2014. Toate costurile proiectului sunt acoperite prin finanţarea nerabursabilă de 22.178 lei, pe care Asociaţia „Există viaţă după doliu” a câştigat-o în septembrie 2013, prin competiţia de proiecte „Idei din ţata lui Andrei”.

Manifestarea de la Suceava a avut loc cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Direcției Generale de Protecție a Copilului, Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Suceava.

Statisticile arată că anual, în judeţul Suceava, peste 300 de copii suferă o pierdere semnificativă (mamă, tată, frate) şi au mare nevoie de sprijin psihologic de specialitate, pe care rareori familia şi-l permite financiar.

Asociaţia non-profit „Există viaţă după doliu!” este o organizaţiei non-guvernamentală, fără afiliere politică sau religioasă, activă din 2010 şi finanţată în special din donaţii şi sponsorizări din sectorul privat, cu misiunea de a asigura familiilor vulnerabile sprijin socio-emoţional în perioada de doliu. Peste 5.000 de români au beneficiat până acum de informare şi sprijin.


Intră acum și în grupul de