Judo: Cupa „Mihai Alexandroae” a ajuns la a doua editie. Vezi ce spune maestrul despre competitia care-i poarta numele


Intră acum și în grupul de

Cei mai tineri judoka ai Sucevei se vor confrunta duminică, 12 iunie, la cea de-a doua ediţie a Cupei „Mihai Alexandroae”, ce va avea loc în sala de sport a Şcolii generale nr. 9 „Ion Creangă”.

La întrecere, oaspetele principal va fi însuşi Mihai Alexandroae, primul antrenor de judo al Sucevei, omul care a pus bazele judo-ului la Suceava şi care a format de-a lungul timpului o sumedenie de mari sportivi, amintindu-i aici pe Gheorghe Vasilaş, Mihai Airinei, Radu Pânzaru, Ioan Zamfirache, Constantin Dominte, Cezar Muntean, Ioan Foit, Marcel Cazacu, Viorel Buhai, Mircea Drescanu, Valentin Storociuc, Cojocaru Florin, Doru Cărpuş, Corneliu Brega, dar şi o parte a elevilor acestora, precum Marcel Mustea, Florin Cazacu, Călin Dominte, Dinu Airinei, Florin Mânecan sau Cristian Gheaţău.

Unii dintre aceştia, vor fi prezenţi la întrecerea de duminică, a anunţat Gheorghe Vasilaş, unul dintre principalii organizatori ai evenimentului.

Cupa “Mihai Alexandroae” este o dovadă că pionierii judo-ului local nu l-au uitat pe cel care i-a iniţiat în tehnicile acestei arte, pe maestrul Mihai Alexandroae, şi continuă să organizeze în cinstea lui această competiţie, care se doreşte a deveni una de tradiţie.

“Când am văzut că această competiţie îmi poartă numele era mai-mai să mă lase inima”

Antrenor de judo şi medic veterinar, primul judoka din Suceava, Mihai Alexandroae este plăcut surprins de faptul că nu a fost uitat pentru ceea ce a făcut. “Când am văzut că această competiţie îmi poartă numele era mai-mai să mă lase inima”, preciza maestrul după prima ediţie a cupei care-i poartă numele.

„Organizarea acestei competiţii se doreşte a fi o formă de promovare a acestui sport în municipiul Suceava pentru a atrage cât mai mulţi judoka în dojo, sala de antrenament. “Judo-ul este mai mult decât un sport. Această artă marţială japoneză este practicată de oameni inteligenţi. Vrem ca tot mai mulţi copii să vină la sală, să practice acest sport, care reprezintă o alternativă la toate celelalte tentaţii cvare sunt în ziua de azi”, spune Gheorghe Vasilaş, primul sportiv al maestrului sucevean Mihai Alexandroae.

Cel mai important este faptul că “judo-ul formează caractere”, scopul principal al acestui sport fiind cel educaţional, bazat pe sănătate fizică, mentală şi integritate morală. Judoka învaţă să descopere “calea victoriei”, luptele dintre aceştia având la bază disciplina şi flexibilitatea, nicidecum violenţa.

La Suceava s-a făcut cândva performanţă iar de câţiva ani se reîncearcă formarea de tinerele talente, care nu sunt puţine. Un exemplu este secţia de judo de la CS Nord Arena, unde micii sportive pregătiţi de Brânduşa Vărăreanu deja au început să adune medalii la diverse competiţii. La fel se întâmplă şi cu copii antrenaţi de prof. Mihai Airinei de la CN “Petru Rareş”.

La Suceava, una dintre principalele probleme este aceea că lipseşte o sală de antrenament (Dojo), în care cei interesaţi de această artă marţială japoneză să se poată pregăti. “Am făcut eforturi pentru a lua saltele şi chimonouri dar nu avem o sală adecvată. Cea în care micuţii sportivi se antrenează acum este destul de costisitoare şi e greu”, spune cu regret Gheorghe Vasilaş, trăgând astfel un semnal de alarmă în acest sens.


Intră acum și în grupul de