Apa calda a revenit la robinetele sucevenilor! Vezi pentru cat timp


Intră acum și în grupul de

A fost reluată furnizarea apei calde în muncipiul Suceava, după ce aceasta a fost sistată marți din cauza datoriilor populației. Anunţul a fost făcut joi de primarul Ion Lungu.

ion lungu 2

Potrivit edilului-şef,  Primăria a achitat o sumă de un milion de lei în contul subvenției, iar firma de transport și distribuție a achitat o parte din datoria de 12,9 milioane de lei către producătorul de energie termică Bioenergy SRL, care în aceste condiții a reluat, de joi, furnizarea agentului termic.

Primarul a arătat că nu știe cât timp va putea fi continuată furnizarea apei calde dacă populația nu-și achită facturile, datoriile actuale fiind de aproximativ 21 de milioane de lei. ”Trebuie ca populația să-și facă un obicei din a plăti facturile la apa caldă și căldură, dacă se dorește furnizarea acestui serviciu”, a spus Lungu.

El a mai declarat că nu este nimeni ținut cu forța la sistemul centralizat de termoficare, dar ca cei care rămân în sistem trebuie să-și achite facturile.

 Lungu a explicat, zilele trecute, că populaţia are datorii de 21 de milioane de lei către firma care transportă şi distribuie agentul termic, Termica SA, care la rândul său are datorii de 12,9 milioane de lei către firma care produce agentul termic, Bioenergy, firmă care nu şi-a achitat facturile către furnizorul de masă lemnoasă.

Primarul a arătat că deşi există încă masă lemnoasă pentru funcţionarea centralei de cogenerare, aceasta a fost pusă sub sechestru de furnizor pentru datorii de peste un milion de euro.

El a mai declarat că deşi valoarea facturilor nu a crescut în municipiul Suceava, soldul a crescut cu 5,5 milioane de lei în ultimele patru luni şi consideră că sucevenii nu au o prioritate în a plăti facturile de apă caldă şi căldură în condiţiile în care, în medie, facturile pentru încălzire într-un an sunt pe un apartament, cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

El a menţionat că municipalitate mai are de achitat o factură de 1,5 milioane de lei pentru subvenţia la termoficare şi că în rest nu mai pot aloca alte sume.

Lungu a mai anunţat că a dispus verificări la asociaţiile de proprietari în urma semnalelor pe care le-a primit potrivit cărora locatarii şi-au achitat facturile la termoficare, dar că asociaţiile au făcut alte plăţi şi nu au direcţionat banii către Termica.

Primarul a apreciat că trebuie să se achite cel puţin jumătate din datoria de 21 de milioane de lei pentru reluarea furnizării de apă caldă în sistem centralizat. „Fără un efort al populaţiei nu ştiu cum vom rezolva problema. Nimeni nu face acte de caritate. Nu se poate primi un serviciu fără să fie plătit”, a mai declarat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de