Corpul principal al Universitatii Suceava ar putea fi inclus in Lista momentelor istorice. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

O informare privind propunerea de înscriere pe Lista monumentelor de arhitectură a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava și a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava va fi discutată în şedinţa de miercuri a CJ Suceava.

Documentul este întocmit de arhitectul şef al judeţului Suceava, Tudor Andriu, care arată că atât Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul reşedinţă de judeţ cât şi corpul principal de clădire al Universităţii „Ştefan cel Mare” sunt construcţii reprezentative din punct de vedere arhitectural pentru municipiul Suceava.

 Andriu menţionează că în prezent, nu există o listă a monumentelor de  arhitectură, cum este Lista monumentelor istorice, care cuprinde monumentele înscrise în Patrimoniul cultural naţional al României, iar protejarea construcţiilor cu valoare arhitecturală se poate realiza în baza Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care menţionează că procedura de clasare se declanşează de Direcţia judeţeană pentru cultură din oficiu sau la cererea autorităţilor, iar respectiva construcţie se clasează prin ordin al ministrului Culturii.

casa de cultura 1

Arhitectul şef al judeţului Suceava arată că pentru Casa de Cultură a Sindicatelor, la cererea Primăriei Suceava, ca urmare a unei iniţiative a unui grup de arhitecţi, s-a început  procedura de clasare în regim de urgenţă, ca monument istoric de categorie valorică B.

 Casa Culturii din Suceava a fost edificată în perioada 1965-1969 şi este lucrarea arhitecţilor Nicolae Porumbescu şi Maria Porumbescu-Vaida, iar de la data declanşării procedurii de clasare, dar nu mai mult de 12 luni, imobilul beneficiază de statutul de monument.

 În aceeaşi informare se mai arată că principalul corp de clădire al Universităţii „Ştefan cel Mare”, este lucrarea arhitectului Sandu Miclescu şi s-a construit în perioada 1967-1969. „Pentru eficienta protejării unor astfel de clădiri, cu valoare arhitecturală deosebită, există o iniţiativă de propunere legislativă care să nominalizeze acest tip de construcţii şi să determine condiţiile de intervenţie şi de protejare a lor, dar într-un cadru mai puţin prohibitiv creat de cel al Legii 422/2001”, precizează arhitectul şef.

USV Simpozion

 El menţionează că în condiţiile în care CJ Suceava va iniţia propunerea de clasare a clădirii Universităţii „Ştefan cel Mare” în Lista monumentelor istorice, se vor face demersurile necesare la Direcţia Judeţeană pentru Cultură în vederea declanşării procedurii.


Intră acum și în grupul de