Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din Parcul Cetatii ar putea fi reabilitata cu fonduri europene


Intră acum și în grupul de

statuie stefan cel mare cetatePrimarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, că statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare din Parcul Cetăţii ar putea fi reabilitată cu fonduri europene.

Lungu a spus că există un proiect de reabilitare a acestui monument, costurile fiind evaluate la 700.000 de euro şi că se gândeşte la accesarea de fonduri europene pentru finanţarea lucrărilor.

Primarul a arătat că municipalitatea va depune un proiect de finanţare cu fonduri europene pentru Curtea Domnească şi că ar putea fi „lipit” şi proiectul de reabilitare a statuii.

Lungu a menţionat că este nevoie de reparaţii capitale.

Mai mult, primarul a spus că Ştefan cel Mare este cel mai mare român şi trebuie să i se acorde atenţia cea mai mare, mai ales la Suceava.

Potrivit informaţiilor wikipedia, statuia a fost realizată de către sculptorul Iftimie Bârleanu și amplasată în anul 1977 în Parcul Șipote-Cetate, în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei. Monumentul elogiază personalitatea voievodului Ștefan cel Mare (1457-1504).

Monumentul a fost dezvelit la data de 16 septembrie 1977, în prezența președintelui RSR, Nicolae Ceaușescu, aflat în vizită în municipiul Suceava. La sosirea sa în oraș, Ceaușescu a fost întâmpinat, după cum au consemnat jurnaliștii vremii, de „sute de halebardieri, scutieri și arcași, îmbrăcați în costume naționale specifice”, care „au salutat ostășește, după obiceiul moștenit de pe vremea lui Ștefan cel Mare”. Dezvelirea statuii s-a efectuat cu ceremonial militar, intonarea imnului de stat și oferirea unor buchete de flori liderilor comuniști aflați la eveniment.

 După anul 2000, lipsa de interes față de acest monument a dus la degradarea acestuia. Sub coada lui Voitiș (armăsarul voievodului) a crescut un puiet de mesteacăn, care și-a întins rădăcinile pe sub plăcile de travertin.

În august 2008, când orașul Suceava aniversa 620 de ani de la atestarea documentară a urbei, iar Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” se desfășura în incinta Cetății de Scaun, s-a desprins unul dintre cele două altoreliefuri de bronz de mari dimensiuni de pe soclul statuii ecvestre a voievodului, căzând pe pavimentul de travertin.


Intră acum și în grupul de