Planetariul USV pregatit 100 % pentru Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica


Intră acum și în grupul de

Suceava va găzdui pentru prima dată o Olimpiadă Internațională în perioada 2-10 august. Este vorba de Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, competiție ce va aduce în județul Suceava peste 550 de concurenți și examinatori din toată lumea.

Planetariul Suceava

Pentru ca totul să fie perfect atunci când vor ajunge cele 45 de echipe din 38 de țări participante, organizatorii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Judeţean Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Societatea Ştiinţifică Cygnus – centru UNESCO, au pus la punct logistica necesară și au antrenat voluntari și ghizi care să se ocupe de invitați.

Deschiderea oficială a Olimpiadei va avea loc în Cetatea de Scaun a Sucevei, iar probele teoretice se vor desfăşura în sălile Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Proba observaţională va avea loc la Dragomirna sau, în caz de timp nefavorabil, la Planetariul din Suceava.

Directorul Observatorului Astronomic, profesorul universitar, Cristian Pîrghie, a declarat pentru NewsBucovina că lucrările de renovare a Observatorului s-au încheiat, pe data de 18 iulie făcând recepția. Până pe data de 1 august vor fi montate toate exponatele, astfel încât desfășurarea probelor observaționale de la planetariu se vor realiza în cele mai bune condiții.

Din lotul României face parte și o elevă din Fălticeni, Iustina Crăciun, care alături de ceilalți liceeni din București, Baia Mare și Târgoviște se vor pregăti săptămâna viitoare împreună cu profesorii de la USV pentru a obține rezultate cât mai bune.

Deși astronomia nu mai figurează ca materie de studiu în planurile de învățământ din România de mai bine de 12 ani, profesorul Cristian Pîrghie susține că „această olimpiadă arată că elevii sunt pasionați de astronomie”, el precizând că liceenii sunt olimpici și la fizică, fapt ce le dă posibilitatea de a cunoaște și de a participa la olimpiadele de astronomie.

România participă la astfel de competiții din anul 2003. Echipa României a fost prezentă la 18 ediţii, 11 ediţii ale Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi 7 ediţii ale Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică. În tot acest timp, România a cucerit 67 medalii, dintre care 20 de aur.

Până pe data de 11 august 2014 Observatorul Astronomic și Planetariul USV vor fi închise publicului, a mai transmis directorul Observatorului Astronomic, profesorul universitar, Cristian Pîrghie.

Guvernul României a adoptat, în şedinţa de miercuri, 23 iulie, un memorandum cu tema: Organizarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică la Suceava, în anul 2014


Intră acum și în grupul de