Regizorul Mircea Drăgan a devenit cetăţean de onoare al judeţului Suceava


Intră acum și în grupul de

Judeţul Suceava are, de luni, un nou cetăţean de onoare. Este vorba despre Mircea Drăgan, regizorul filmelor „Ştefan cel Mare-Vasului 1475”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Fraţii Jderi” sau al seriei „Brigada Diverse”.

Aleşii judeţeni suceveni au votat, luni, în unanimitate, în cadrul unei şedinţe extraordinare, conferirea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Suceava regizorului Mircea Drăgan pentru că, prin filmele sale istorice, a promovat imaginea judeţului Suceava şi a personalităţii celei mai importante figuri a istoriei Moldovei, domnitorul Ştefan cel Mare.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că maestrul Mircea Drăgan, îndrăgostit de Bucovina, a ales pentru scenele din filmele istorice locaţii precum Suceava, Voroneţ, Suceviţa, iar la realizarea filmului „Fraţii Jderi” a surprins atât frumuseţea satului Mitocu Dragomirnei cât şi a mănăstirii cu acelaşi nume şi că a implicat în acest proiect peste şase sute de săteni, din care peste două sute de copii din localitate.

mircea dragan, adomnitei, nita, radulescu, nechifor

Regizorul Mircea Drăgan a mulţumit pentru „marea cinste şi onoare” pe care nu a primit-o nicăieri şi că este bucuros că a primit această distincţie din partea CJ Suceava, zonă a ţării care îi este dragă din multe considerente.

El a subliniat că la obţinerea acestei împliniri a carierei sale au stat mulţi oameni care au contribuit la realizarea filmelor sale şi a evocat pe actorul Gheorghe Cozorici, de loc din localitatea suceveană Arbore, cel care a interpretat rolul lui Ştefan cel Mare.

Mircea Drăgan a mai declarat că toate filmele sale, acum în format digital, le pune la dispoziţia CJ Suceava, el fiind singurul care are drept de autor pentru acestea.

„Filmele pe care le-am realizat, toate, le pun la dispoziţia CJ Suceava să le folosească când vor, unde vor şi cum vor. Având autoritatea drepturilor de autor să ştiţi că nu mai e nevoie de nici o aprobare. Pentru orice activitate culturală, didactică, de cinstire, de popularizare, de evocare a evenimentelor din filme, pot fi folosite fără nici un fel de altă aprobare”, a spus regizorul Mircea Drăgan.

Regizorul şi scenaristul Mircea Drăgan, în vârstă de 83 de ani, a regizat 22 de filme şi a scris scenarii pentru 11 dintre acestea, între care „Ştefan cel Mare- Vasului 1475”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Fraţii Jderi”,  „Aurel Vlaicu” sau cele din seria Brigada Diverse.


Intră acum și în grupul de