Focare de oreion în patru unităţi liceale din Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc


Intră acum și în grupul de

Patru focare de oreion se înregistrează în patru unităţi liceale din Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, autorităţile sanitare sucevene luând măsuri specifice în focar pentru prevenirea apariţiei altor cazuri de îmbolnăvire.

Catalina Zorescu

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, joi, că în judeţul Suceava se află în supravegherea autorităţilor sanitare patru focare de parotidită epidemică(oreion) înregistrate în patru unităţi liceale din Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, fiind luate măsuri specifice pentru prevenirea altor cazuri de îmbolnăvire.

Zorescu a spus că, de la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Suceava s-au înregistrat 121 de cazuri de oreion, faţă de 14-15 cazuri în anii anteriori, numărul îmbolnăvirilor crescând odată cu începerea noului an şcolar în condiţiile în care se ştie că virusul urlian, responsabil de apariţia acestei boli, este transmis pe cale aerogenă.

Ea a precizat că cele patru focare de oreion sunt înregistrate la Colegiul Naţional “Nicu Gane” şi Colegiul Agricol “Vasile Lovinescu” din Fălticeni, dar şi la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” şi Colegiul Silvic “Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, majoritatea adolescenţilor diagosticaţi cu această boală fiind în clasele a XI a şi a XII a şi care nu au fost vaccinaţi împotriva acestei boli.

Zorescu a spus că vaccinarea împotriva parotiditei epidemice a fost introdusă din anul 2006, iar din această cauză majoritatea îmbolnăvirilor s-a înregistrat în rândul adolescenţilor din clasele a XI a şi a XII a.

Directorul adjunct al DSP Suceava a subliniat că au fost luate măsuri specifice în cele patru focare, respectiv dezinfecţie şi aerisirea frecventă a spaţiilor, dar şi triajul zilnic al elevilor, realizat de personalul medical din aceste licee.

Ea a spus că din totalul cazurilor de oreion înregistrate de la începutul noului an şcolar, zece persoane au fost internate, două dintre acestea suferind complicaţii ale bolii, respectiv meningită urliană, din care într-un caz boala a fost confirmată prin analize de laborator.

Oreionul sau parotidita epidemică  este o boală infecţioasă acută produsă de virusul urlian şi se transmite pe cale aeriană prin strănut sau tuse, respectiv prin picăturile de salivă provenite de la o persoană bolnavă, purtătoare a acestui virus.

Îmbolnăvirile sunt mai frecvente în sezonul rece, iar incubaţia bolii este de 14-21 de zile, fiind urmată de febră moderată şi de dureri de urechi timp de una-două zile, pacientul fiind contagios cu o săptămână înaintea apariţiei simptomelor şi aproximativ 8 zile după apariţia lor, potrivit specialiştilor.


Intră acum și în grupul de