Toata economia rurala este in pierdere datorita situatiei privind platile prin Programul SAPARD


Intră acum și în grupul de

Autoritatile nu trebuie sa neglijeze fondurile de preaderare, avertizeaza fostul director general al SAPARD, Gheorghita Corbu care a precizat ca România risca sa piarda între 80 si 100 de milioane de euro pe programul SAPARD, suma apropiata de cea pe care o va pierde în cazul în care APIA nu va fi functionala. Acesta a precizat ca acordul de finantare pe anul 2004 pe Programul SAPARD expira si înca nu s-au facut platile iar dupa estimarile sale se pierd anul acesta aproape o suta de milioane de euro.

Potrivit lui Gheorghita Corbu, Agentia SAPARD trebuie sa mai faca plati de aproximativ 144 de milioane de euro pâna la sfârsitul acestui an si estimeaza ca se va reusi sa se plateasca între 44 si 50 de milioane de euro. În opinia acestuia situatia este mult mai grava decât la APIA. „Daca în cazul APIA Guvernul poate substitui fondurile structurale cu alocari bugetare, în cazul SAPARD acest lucru nu se poate. Este o pierdere clara. Pierd producatorii agricoli, pierd procesatorii, toata economia rurala pierde”, a spus Gheorghita Corbu.

Desi guvernantii sunt preocupati acum sa rezolve, în scurt timp, problema APIA, existând pericolul ca în cazul activarii clauzei de salvgardare sa se piarda 110 milioane de euro din fonduri structurale, mai exista sumele din fonduri de preaderare care risca sa se piarda sunt comparabile, spune fostul director general al SAPARD.

Cât priveste situatia de la SAPARD, fostul director afirma ca aceasta a fost determinata de politizarea excesiva a institutiei în perioada 2005- 2006, în detrimentul competentei.

În acelasi timp, Gheorghita Corbu a spus ca Planul national pentru dezvoltare rurala nu este înca aprobat, iar Agentia de Plati pentru Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (Agentia SAPARD) nu este înca acreditata pentru a derula fonduri structurale. 


Intră acum și în grupul de