Intră acum și în grupul de
În acest moment, în România sunt reglementate trei salarii minime. Guvernul a reglementat un salariu minim pentru bugetari si unul ceva mai mare pentru firmele private, desi, o astfel de prevedere contravine grav Constitutiei. Un al treilea salariu minim se refera la persoanele cu studii superioare, care ar trebui sa primeasca aproape 900 de lei brut. Conform legii, salariul minim brut pe tara garantat este de 390 de lei iar sindicatele lupta sa obtina o majorare. Acesta a fost stabilit prin Hotarâre de Guvern si se aplica tuturor salariatilor din sectorul bugetar. În acelasi timp, salariul minim brut pe tara negociat de Executiv cu sindicatele, prin contractul colectiv de munca la nivel national, este de 440 de lei.
Discriminarea bugetarilor contravine Constitutiei României, care la articolul 16 prevede ca cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
Cum bugetarii sunt si ei cetateni, un salariu minim mai mic cu 50 de lei este neconstitutional.
Însa, în contractul colectiv de munca mai este prevazut un alt salariu minim – pentru cei care au studii superioare. Acesta este de 880 de lei. Numarul celor care primesc salariul minim pe economie se apropie de jumatate de milion. În acelasi timp, cei cu studii superioare depasesc ca numar 1,1 milioane de angajati. Dar multi dintre ei sunt încadrati pe posturi care nu presupun o astfel de pregatire si sunt remunerati cu sume mult mai mici.
Inspectorul sef al ITM Suceava, Mihai Airinei a declarat pentru news.bucovina.ro ca situatia nu este deloc clara din punct de vedere legislativ în privinta salariilor de aceea institutia nu a aplicat sanctiuni cu privire la respectarea salariului minim. „Noi, Suceava, nu am aplicat sanctiuni pentru ca suntem siguri ca pierdem în instanta. Am tras învataminte de la alte ITM-uri din tara care au pierdut procesele. Nu doar cuantumul salarial nu se respecta din contract, mai sunt si altele. Dupa parerea mea toate reglementarile trebuie unificate iar pentru anumiti indici de profesie trebuie sa se mareasca gradual retributia” a precizat Mihai Airinei.
O alta veste a venit si din partea ministrului Muncii , Paul Pacuraru. Potrivit estimarilor acestuia, România are nevoie de 20 de ani de dezvoltare economica pentru a ajunge la 75 la suta din media veniturilor din Uniunea Europeana. În acest moment, în privinta salariului minim pe economie, România ocupa penultimul loc dintre statele membre ale Uniunii, înaintea Bulgariei. Cu toate ca salariile din sectorul public s-au dublat în ultimii ani, România este la aceasta data penultima tara din Uniunea Europeana în ceea ce priveste salariul minim pe economie. Din 2008, niciun român nu va câstiga mai putin de 140 de euro, promite ministrul Paul Pacuraru. Asta înseamna ca ne apropiem de veniturile unor tari ca Estonia, Letonia sau Lituania, unde salariul minim pe economie ajunge la 170 de euro
Intră acum și în grupul de