FOTO Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Costîna a fost modernizat. Nechifor: La Costîna funcţionează un “centru cu adevărat european”


Intră acum și în grupul de

Beneficiarii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Costîna vor avea condiţii de locuit corespunzătoare standardelor actuale după finalizarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, modernizări şi dotări a Pavilionului B, realizate în cadrul unui proiect.

Coordonatorul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Costîna, Zenovia Cocîrlă, a declarat pentru NewsBucovina că în cadrul acestui proiect finanţat de Ministerul Muncii prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, dar şi de Consiliul Judeţean Suceava, s-au realizat lucrări de construcţie, reparaţii şi de modernizare, dar şi dotări la clădirea Pavilionului B al centrului.

Ea a spus că noua structură funcţională a clădirii are o capacitate de 57 de locuri şi cuprinde, printre altele, 14 saloane, din care 12 cu câte patru  locuri, un salon cu şase locuri şi un salon cu trei locuri, toate având grupuri sanitare proprii, un spaţiu pentru cabinet medical şi farmacie, o cameră de gardă dotată cu sistem de supraveghere video, două ateliere de ergoterapie, o bucătărie ce are în dotare cuptoare în patru şi şase trepte, maşini de spălat vase, plite şi hote, dar şi o sală de mese ce va deservi toţi beneficiarii centrului.

Todiresti centru nechifor adomnitei batrani bolnavi spital salon (12)

 

 

Cocîrlă a mai spus că, în prezent, CRRN Costîna are 174 de beneficiari, dar prin finalizarea proiectului capacitatea centrului a crescut cu 20 de locuri.

“Investiţia îmbunătăţeşte condiţiile de cazare pentru beneficiari”, a spus Cocîrlă arătând că spaţiile sunt funcţionale, iar beneficiarii vor putea să-şi desfăşoare activităţile sociale şi recreative în cele două noi spaţii destinate ergoterapiei.

Directorul executiv al DGASPC Suceava, Doina Cristina Cojocaru, a mulţumit tuturor celor care au sprijinit realizarea acestei investiţii şi echipei de implementare a proiectului.

Ea a spus că reabilitarea Pavilionului B al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costîna s-a realizat în cadrul unui proiect desfăşurat într-un program de interes naţional.

“A fost o muncă susţinută, de echipă, am avut sprijin din partea tuturor autorităţilor şi ne bucurăm să putem ridica nivelul de standard al condiţiilor de viaţă pentru beneficiarii centrului”, a spus Cojocaru.

Todiresti centru nechifor adomnitei batrani bolnavi spital salon (114)

 

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, a declarat că, în prezent, se poate spune că la Costîna funcţionează un “centru cu adevărat european”, fiind create condiţii suplimentare, la un nivel foarte ridicat, cu echipamente profesionale, cu sisteme de încălzire cu randament foarte bun, care oferă “condiţii foarte bune iarna, dar şi apă caldă pe timp de vară”, precum şi o staţie de epurare a apei modernizată.

“Viaţa ne aduce de multe ori în situaţia în care să avem nevoie şi de astfel de investiţii. Vreau să mulţumesc şi Ministerului Muncii, pentru că a fost o decizie curajoasă în urmă cu trei ani de zile, de atunci finanţăm şi am finalizat şi Centrul de la Zvoriştea şi am finalizat la sfârşitul anului 2012 şi lucrarea de la Gura Humorului, iată că acum a venit şi ziua Costînei”, a spus Nechifor care a adăugat că în acest centru sunt internaţi 174 de beneficiari, din care 173 sunt din judeţul Suceava.

El a arătat că personalul acestui centru este unui dedicat profesiei, “oameni care lucrează pentru oameni în condiţii dificile”.

Nechifor a precizat că finanţarea, care a însumat aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, a fost asigurată de Ministerul Muncii prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi de Consiliul Judeţean Suceava.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a subliniat că în judeţul Suceava, la DGASPC Suceava, sunt foarte multe proiecte care sunt la acelaşi standard, dar că vor fi construite şi alte structuri, în funcţie de cerinţe.

Todiresti centru nechifor adomnitei batrani bolnavi spital salon (93)

“Sunt oameni care ajung în situaţii dificile şi trebuie ca statul să găsească formula prin care să-i poată ajuta”, a mai spus Nechifor.

Primarul comunei Todireşti, Vasile Avram, a declarat că noua investiţie este benefică pacienţilor internaţi aici arătând că locurile de muncă din centru sunt asigurate cu cetăţeni ai comunei.

“În momentele acestea mai de restrişte, când un loc de muncă e foarte binevenit, e şi mai binevenit să-l ai la tine în comună, să nu faci naveta la 20-30-50 de kilometri”, a spus Avram.

El a arătat că în localitatea Costîna nu doar acest centru a fost modernizat, ci şi  dispensarul uman, care a fost redat spre folosinţa pacienţilor în anul 2012.

Reprezentantul Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Marius Uşurelu, a declarat că, de foarte mulţi ani, de când merge în centre de îngrijire bătrâni- spitale, se constată o schimbare semnificativă, iar ceea ce s-a realizat la Centrul de la Costîna este „lăudabil”.

“Suceava, din punctul meu de vedere, de când merg şi vizitez centrele, este numărul unu în ceea ce priveşte implicarea totală şi sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi, dar şi a tuturor categoriilor sociale”, a spus Uşurelu.

Proiectul “Lucrări de construcţii, reparaţii, modernizări şi dotări la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna- Pavilionul B” a fost implementat în perioada martie 2013- martie 2016. (Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de