Rectorul Universitatii „Stefan cel Mare” suparat foc ca realizarea noului campus este considerata un capriciu


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Adrian Graur, si-a exprimat miercuri, nemultumirea fata de un articol aparut luni, în Saptamâna Financiara, potrivit caruia cele 30 de hectare de teren transferate universitatii pentru construirea noului campus au fost „rupte” de la cercetarea agricola „pentru un capriciu al Universitatii”. De asemenea, semnatarul articolului pune sub semnul îndoielii ca universitatea va avea „sustinere financiara”, pentru acest proiect.   

Adrian Graur considera ca articolul respectiv încalca deontologia profesionala, nefiind consultate toate partile implicate, ca nu este  suficient documentat si ca a fost realizat într-o „maniera insinuanta”:  „Este un articol facut de neprofesionisti. Vom da replica si daca nu o vor publica o vom transmite tuturor ziarelor centrale. Se doreste a arunca cu noroi în activitatea unor institutii, fiindca e vorba de transferul unor terenuri din administratia unei institutii de stat la alta institutie de stat. Nu se pune problema folosirii terenului numai pentru apartamente si case ale corpului didactic. Noi avem în derulare PUZ-ul, care poate fi consultat de orice ziarist. Iar în ce priveste resursele financiare, noi anul acesta am primit 9 milioane de euro si nu sunt motive ca în anii urmatori acest volum al finantarii sa scada”, a declarat rectorul universitatii”.   

Cât despre calculul facut, în articolul mentionat, cu privire la suprafata care revine unui singur student, de 23 mp, mult mai mare ca în tarile UE unde sunt 5 mp pe student, rectorul Graur a precizat ca s-a împartit numarul de hectare la cei 13000 de studenti,  neluându-se în considerare ca cea mai mare parte din teren va reveni parcului dendrologic, care va deveni „un important factor de igienizare a aerului din zona municipiului”.

„Apreciem ca datorita unei insuficiente documentari a redactorului dvs., Universitatea Suceava a fost pusa într-o ipostaza oarecum neplacuta, îndeosebi prin includerea ei în rândul unor institutii care ar fi beneficiat de proiecte legislative incorecte, proiecte ce ar avea la baza interesul unor grupuri restrânse”, conchide Adrian Graur, în dreptul la replica adresat.

Cele 30 de hectare, aflate în proprietatea statului, au fost transferate din administrarea Academiei de Stiinte Agricole, în portofoliul Universitatii „Stefan cel Mare”. În noul campus, se vor construi noi spatii de învatamânt si de cazare, laboratoare si centre de cercetare, o baza sportiva, o Casa a Tineretului. 


Intră acum și în grupul de