161 de cazuri de boală diareică acută au fost raportate săptămâna trecută în judeţul Suceava, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în rândul copiilor

Pentru prevenirea îmbolnăvirii populaţia trebuie să respecte măsuri de igienă personală


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a început din luna iunie supravegherea bolii diareice acute(BDA), ce are ca scop monitorizarea incidenţei bolii la nivelul judeţului Suceava în vederea depistării în timp util a focarelor de BDA.

catalina zorescu

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat, miercuri, că potrivit Metodologiei de supraveghere a bolii diareice acute, supravegherea acestei boli se desfăşoară în perioada iunie-octombrie a fiecărui an. Raportarea acestor cazuri se realizează, săptămânal, pe următoarele grupe de vârstă: sub un an, 1-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani, 15-64 de ani şi 65 de ani şi peste această vârstă.

Zorescu a spus că în perioada menţionată sunt raportate la DSP Suceava cazurile de BDA diagnosticate de medicii de familie şi cele diagnosticate în spitale, dar şi numărul de cazuri de BDA internate.

Ea a precizat că, în săptămâna 6-12 iunie 2016, în judeţul Suceava  au fost raportate 161 de cazuri de boală diareică acută, din care 118 cazuri au fost raportate de medicii de familie, iar 43 de spitale.

Zorescu a spus că din totalul celor 118 cazuri de BDA raportate de medicii de familie 23 de cazuri au fost la grupa de vârstă 0-1 an, 25 de cazuri la grupa de vârstă 1-4 ani, 26 de cazuri la grupa 5-9 ani, 20 la grupa 10-14 ani, 21 la grupa 15-64 de ani şi 3 cazuri la grupa de vârstă de peste 65 de ani.

Medicul epidemiolog sucevean a explicat că o persoană poate fi diagnosticată clinic cu boală diareică acută dacă prezintă cel puţin trei scaune de consistenţă redusă în ultimele 24 de ore, cu sau fără deshidratare, însoţite sau nu de simptome precum lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, dureri abdominale, balonare sau febră, boala putând avea ca agent etiologic bacterii, virusuri, fungi sau paraziţi.

Ea a subliniat că pentru prevenirea îmbolnăvirii populaţia trebuie să respecte măsuri de igienă personală printre care se numără spălarea mâinilor ori de câte ori este cazul , spălarea atentă a fructelor şi legumelor, consumul de apă doar din surse autorizate, evitarea consumului de alimente care se alterează rapid,  verificarea termenului de valabilitate și  păstrarea alimentelor la rece, mai ales în sezonul cald.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de