CL Pojorâta reia procedura prin care transferă CJ Suceava cele 9 ha de teren pe care se construieşte depozitul de deşeuri din Pasul Mestecăniş


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Pojorâta a decis, marți seara, să reia procedura de adoptare a unei hotărâri pentru transferul terenului necesar depozitului ecologic care se construiește pe raza comunei. Anunțul a fost făcut, miercuri, de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, potrivit căruia CL Pojorâta a decis să pună în dezbatere publică proiectul de hotărâre.

groapa mestecaniş

Consiliul Judeţean Suceava a adoptat, în 31 mai, o hotărâre prin care solicită Consiliului local Pojorâta să emită o hotărâre prin care să transfere CJ Suceava terenul pe care se construieşte depozitul de deşeuri din Pasul Mestecăniş pentru ca proiectul să fie finalizat la termenul stabilit.

Curtea de Apel Cluj a anulat, în luna februarie, o hotărâre prin care Consiliul Local Pojorâta a dat în administrare nouă hectare de teren Consiliului Judeţean Suceava pentru construcţia, printr-un proiect european, a unui depozit ecologic de deşeuri în Pasul Mestecăniş.

Astfel, Curtea de Apel Cluj a admis recursul declarat de mai multe persoane din Pojorâta faţă de o decizie a Tribunalului Suceava din 2015 când acţiunea lor de anulare a Hotărârii CL Pojorâta prin care s-a decis darea în administrare a nouă hectare de teren pentru construcţia unui depozit ecologic în zona Pasului Mestecăniş a fost respinsă.

Curtea de Apel Cluj a dispus casarea în întregime a deciziei Tribunalului Suceava, iar în rejudecare a admis acţiunea reclamanţilor şi anulează Hotărârea nr. 64 din 09.08.2010 adoptată de CL Pojorâta privind darea în administrarea CJ Suceava a suprafeţei de 9 ha teren pentru construcţia obiectivului „Depozit Ecologic Pojorâta” în cadrul Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”.

Decizia Curţii de Apel Cluj este definitivă şi executorie.

Depozitul de deșeuri de la Pojorâta este construit aproape de Pasul Mestecăniș, la peste 1.000 de metri altitudine și este realizat aproape în totalitate.

Comisarul european Corina Creţu a declarat, în august 2015, la Putna, că depozitul ecologic de deşeuri care se construieşte prin POS Mediu în Pasul Mestecăniş este în acord cu standardele de mediu, iar CE consideră că este mai igienic ca acestea să fie amplasate în munţi decât în preajma apelor.

„În ceea ce priveşte Comisia Europeană, după analiza DG Regio s-a stabilit că acest proiect practic este în acord cu toate standardele de mediu, inclusiv cu standardele prevăzute în acordul de parteneriat. E această problemă a amplasării, care ţine de autorităţile locale”, a spus Creţu.

Ea a menţionat că aceasta a fost o decizie din 2009, luată de autorităţile locale de atunci.

„Dacă s-ar opri acum acest proiect ar trebui returnaţi banii cheltuiţi”, a spus comisarul european.

Ea a declarat că, pe de altă parte, Comisia Europeană consideră că este mult mai igienic şi mai sănătos să fie amplasate aceste depozite în munţi decât în preajma apelor, pentru că exista riscul de infestare a apelor.

„CE apreciază faptul că România ia foarte în serios această problemă a reciclării deşeurilor”, a spus Corina Creţu, care a transmis autorităţilor române să aibă în calcul protejarea mediului.

Depozitul de la Pojorâta se adresează unei populaţii de circa 150.000 de locuitori. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de