Ion Lungu la deschiderea anului școlar: Elevii trebuie să înveţe în primul rând pentru ei, nu pentru profesori sau pentru părinți


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, luni, la deschiderea anului școlar la mai multe unități de învățământ din municipiu prezentând în discursurile pe care le-a rostit investițiile pe care municipalitatea le-a făcut în ultima perioadă în infrastructura școlară în oraș, dar și intențiile de viitor pentru asigurarea unor spații bine doate pentru realizarea în condiții bune a actului educațional și le-a transmis elevilor că trebuie să învețe pentru ei și nu pentru profesori sau părinți.deschidere-an-scolar-43

 

El a deschis anul școlar la 11 unități școlare din municipiu, din care patru licee, o grădiniță și șase școli gimnaziale.

La Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”Suceava, directorul colegiului, profesor Dan Popescu, a declarat la festivitatea de deschidere a celui de al 157-lea an de învăţământ la acest colegiu că noul an şcolar debutează cu o infrastructură “mult mai apropiată de cea a unei instituţii de educaţie de la începutul mileniului al III-lea”.

“Este o situaţie de normalitate ca noi, profesori şi elevi, să punem în valoare efortul tot mai consistent al comunităţii locale de a oferi condiţii de performare elevilor noştri în beneficiul tuturor. Astfel, există o compatibilizare reală între calitatea resurselor materiale şi cea a resurselor umane (elevi şi profesori). Cu noua bază sportivă a colegiului, putem realiza un obiectiv fundamental subordonat idealului educaţional: dezvoltarea armonioasă a tuturor elevilor. Am încheiat anul şcolar 2015-2016 cu realizări notabile, atât la nivelul infrastructurii, cât şi la cel curricular”, a spus Popescu subliniind că rezultatele elevilor „ştefanişti” reflectă într-o măsură elocventă calitatea procesului instructiv-educativ.

El a mai spus că la sfârşitul anului şcolar precedent 38 de elevi au fost premiaţi la Gala Olimpicilor Naţionali ai colegiului, patru dintre aceştia fiind şi beneficiari – în premieră – a bursei “Profesor Gheorghe Marchitan”.deschidere-an-scolar-48

Popescu a precizat că acest colegiu “continuă să identifice şi să coordoneze elevi top-performeri” exemplificând cu rezultatele obţinute de un elev din clasa a VIII-a care a promovat ambele probe de la Evaluarea naţională cu 10, dar şi cu rezultatele la Bacalaureat obţinute de trei ştefanişti ce au promovat cu 10 acest examen.

Profesorul sucevean a spus că singurul elev din judeţ cu media 10  la admitere în clasa a IX-a este boboc ştefanist; iar 19 elevi ai colegiului, reprezentând 2,2 la sută, au media anuală 10.

„Cei mai mulţi dintre absolvenţii de gimnaziu sau liceu au reuşit să-şi asigure înscrierea într-un liceu sau într-o universitate de prestigiu (cum sunt Cambridge University şi Oxford University)”, a subliniat Popescu precizând că rata de promovabiltate la Bacalaureat a fost de 99,06 la sută, doar doi absolvenţi ai seriei 2016 nereuşind să promoveze acest examen.

El i-a felicitat pe bobocii din clasele a V-a şi a IX-a care, începând de luni, au devenit “ştefanişti”.

“Tuturor celor 825 de elevi ai colegiului le facem promisiunea că vom fi profesori agreabili şi convingători şi le urăm inspiraţie în a găsi armonia între potenţialul bio-psihologic al fiecăruia şi oportunităţile oferite de o instituţie al cărui prestigiu este generat de peste un secol şi jumătate de învăţământ de excelenţă. Studenţilor noştri le urăm tradiţionala “Baftă!”, dar îi îndemnăm să-şi aminteasacă mereu că au absolvit unul dintre puţinele licee ale ţării care au nominalizat şi chiar laureat al premiului Nobel”, a mai spus Popescu.deschidere-an-scolar-46

Primarul Ion Lungu a declara că participă la festivitatea de deschidere a celui de-al 127 –lea an şcolar la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava din respect pentru performanţele obţinute de această unitate, de elevii şi profesorii colegiului.

El a spus că, în prezent, Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”Suceava dispune de una dintre cele mai frumoase baze materiale sportive după finalizarea lucrărilor de construcţie.

“Mă bucură faptul că an de an eram restanţieri la baza materială, iată că am finalizat aceste lucrări şi îmi permit să spun că la colegiul dumneavostră aveţi una dintre cele mai frumoase baze materiale sportive şi nu numai. Sunt aici pentru a aduce un omagiu din partea municipalităţii, pentru performanţele şcolare pe care le aveţi, pentru olimpicii pe care îi aveţi şi sunt convins că şi în acest an şcolar 2016-2017 elevii vor face performanţă aici”, a menţionat Lungu .

Primarul Sucevei a subliniat că “şcoala este foarte importantă”, pentru că îi formează pe elevi pentru viaţă arătând că aceştia nu trebuie să înveţe numaidecât pentru profesori sau pentru părinţi, ci trebuie să înveţe în primul rând pentru ei.

Inspectorul şcolar general adjunct, profesor Gabriela Scutaru le-a urat succes elevilor şi profesorilor Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava în noul an şcolar.an-scolar-deschidere-7

“Pentru mine e o bucurie să mă aflu astăzi în şcoala noastră, o oază de bine şi de normalitate, o oază cu oameni frumoşi. Vreau să vă doresc, deopotrivă stimaţii mei profesori şi dragii mei elevi, să aveţi un an bun, un an cu împliniri, un an cu spor şi în care să vă bucuraţi de tot ceea ce realizaţi, pentru că împreună, profesori şi elevi, reuşim să facem din şcoala noastră una de adevărat succes, iar dumneavoastră stimaţi părinţi să vă bucuraţi de realizările copiilor voştri, să le fiţi alături, pentru ca în parteneriatul pe care îl facem împreună, să reuşim să îi transformăm în oamenii aşa cum vă doriţi dumneavoastră şi aşa cum îşi doresc ei, pentru că e foarte important”, a spus Scutaru.

 

Primarul Ion Lungu a declarat că va fi promovat cât de curând un proiect de modernizare a infrastructurii şcolare la Colegiul Naţional Petru RareşSuceava

 

Directorul Colegiului Naţional “Petru Rareş”Suceava, profesor Daniela Dungeanu, a declarat, luni, la festivitatea de deschidere a celui de-al 112-lea an şcolar că dascălii acestui colegiu vor întreprinde tot ceea ce ţine de ei pentru pregătirea elevilor astfel încât să intre demni în viaţă.deschidere-an-scolar-67

“Emoțiile noastre, prilejuite de speranțele unei viitoare educații curriculare de calitate, completată de una extracurriculară insprirată și bine organizată, a unei bune colaborări profesori – elevi – părinți-comunitate locală, a reușitelor la examenele naționale și la admiterile în ciclurile superioare de învățământ, toate se îngemănează acum, in careul din curtea școlii noastre. Este unul dintre momentele în care noi, dascălii, ne bucurăm că putem împărtăși aceste clipe cu d-voastră și vă putem spune că puteți avea încredere în faptul că vom întreprinde tot ceea ce ține de noi pentru a ne pregăti elevii spre a intra demni în viață, deținători ai competențelor transversale impuse de timpurile prezente”, a spus Dungeanu.

Ea a subliniat că anul şcolar 2015 – 2016  s-a  încheiat cu rezultate deosebite, fiind înregistrată o promovabilitate de sută la sută în cele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat, iar absolvenţi ai promoţiei 2016 sunt în prezent studenţi la prestigioase facultăţi din ţară şi străinătate.

Directorul Colegiului Naţional “Petru Rareş” Suceava a spus că trei elevi ai colegiului sunt laureați ai olimpiadelor internaționale.

“Le urăm acestor tineri mult succes pe drumul pe care și l-au ales și le promitem că nu vom coborî ștacheta ridicată de ei”, a mai spus Dungeanu.

Profesorul sucevean a mulţumit cadrelor didactice şi elevilor care s-au implicat în organizarea şi derularea Şcolii Bobocilor arătând că această activitate a fost o modalitate de a le oferi posibilitatea elevilor de clasa a IX.-a de a se cunoaște și de a interacționa cu toate structurile de educație nonformală existente în colegiu.deschidere-an-scolar-70

“Boboceilor de clasa a V-a le dorim mult succes pe drumul pe care și l-au ales. Îi asigurăm pe părinții lor că vor fi abordați cu toată căldura și că li se vor crea premisele de a rămâne elevii noștri până la bacalaureat, dacă doresc acest lucru”, a precizat Dungeanu.

Ea a spus că în acest colegiu învaţă 1234 de elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani, în 42 de clase, iar unitatea liceală are “una dintre cele mai variate oferte curriculare a judetului Suceava”.

“Vă deschidem porțile cu ce avem mai bun și vă rugăm să vă gândiți și să vă comportați ca și cum Colegiul Național ”Petru Rareș” este a doua dumneavoastra casă, în care să vă simțiți în siguranță, în care puteţi fi creativi, veseli, chiar jucăuși, dar în care trebuie să respectați valoarea sub toate formele ei, pe toți angajații colegiului, regulile de comportament civilizat și legile ţării”, a mai spus directorul Colegiului Naţional “Petru Rareş”Suceava.deschidere-an-scolar-72

Prezent la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, primarul Sucevei, Ion Lungu, a apreciat performanţele obţinute de elevii şi profesorii colegiului.

El a spus că prin parteneriatul cu Primăria municipiului Suceava speră să fie promovat cât de curând un proiect de modernizare a şcolii, precum şi alte investiţii necesare în acest colegiu.

 

Atmosferă festivă s-a înregistrat şi la Şcoala Gimnazială nr. 1 Suceava

Elevi, profesori, părinţi, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, au participat, luni, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar la Şcoala Gimnazială nr. 1 Suceava.

Directorul Şcolii nr.1 Suceava, Gabriela Mihai, a prezentat, luni, în cadrul festivităţii de deschidere a anului şcolar calendarul evaluărilor la clasele a II-a, IV-a şi a VI-a, structura anului şcolar 2016-2017, noutăţile privind calcul mediei de admitere la liceu pentru absolvenţii claselor a VIII-a, dar şi cele privind calendarul şi organizarea activităţilor în cadrul programului „Şcoala Altfel”.deschidere-an-scolar-5

Totodată, inspectorul şcolar sucevean pentru limba şi literatura română, Isabel Vintilă, a transmis cuvântul de început de an şcolar al inspectorului şcolar general al judeţului Suceava, Gheorghe Lazăr.

După deschiderea noului an şcolar, conform tradiţiei, bobocii de la clasa pregătitoare au avut parte de o primire festivă, cu flori şi cântece specifice vârstei lor.deschidere-an-scolar-9

De precizat este că Şcoala Gimnazială nr.1 Suceava, unitate cu personalitate juridică,  are în acest an şcolar 830 de elevi, iar în cele două unităţi arondate, Grădiniţa “Maria Montessori” şi Grădiniţa Pinocchio sunt înscrişi 120 de preşcolari.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de