Crestere alarmanta a numarului de copii plasati la asistenti maternali profesionisti


Intră acum și în grupul de

De la începutul lunii si pâna în prezent, au fost evaluati de catre Serviciul de evaluare a situatiilor de risc si interventie în regim de urgenta din cadrul DGASPC Suceava un numar de 45 de copii despre care s-au primit sesizari ca sunt în dificultate. Seful DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton precizeaza într-un comunicat ca, pentru 18 dintre acestia si familiile lor s-a oferit consiliere, asistenta si sprijin, urmând ca serviciul specializat din cadrul Primariilor de domiciliu al acestora sa monitorizeze îndeaproape cazurile.

Situatia a 10 copii este în curs de evaluare, urmând a se lua cele mai potrivite masuri pentru fiecare.

Pentru 17 copii situatia a fost mai grava, necesitând luarea unei masuri de protectie în regim de urgenta. Astfel, au fost facute 11 plasamente în regim de urgenta dintre care 3 la asistenti maternali profesionisti prin instanta, 5 plasamente la centre de plasament din judet si 3 plasamente în Centrul de primire minori. Pentru alti 6 copii Comisia pentru protectia copilului a dispus plasamentul la asistenti maternali profesionisti.

Potrivit sefului DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton, cauzele, sunt de cele mai multe ori de ordin social si material. „Odata cu venirea anotimpului rece multe familii au ramas fara veniturile obtinute din diverse munci ocazionale, altii s-au întors la munca în strainatate lasând copii mai mult sau mai putin la voia întâmplarii. De asemenea violenta în familie sau decesul parintilor sunt alte cauze care pot duce la necesitatea luarii unei masuri de protectie pentru copii” a precizat Gheorghe Straton.

Un exemplu elocvent prezentat de Ghorghe Straton este cazul a trei frati cu vârste cuprinse între 2 si 12 ani dintr-o localitate limitrofa municipiului Suceava. Mama acestora, de etnie roma, este plecata la munca în strainatate  din noiembrie 2007, lasând copiii în grija bunicilor paterni, tatal fiind plecat si el la munca în strainatate. Întrucât existau dificultati în ceea ce priveste cresterea si îngrijirea copiilor, parintii au fost contactati telefonic si au declarat ca tata se va întoarce în tara în câteva zile, urmând sa întocmeasca actele pentru a lua copiii în strainatate, unde lucreaza. Drept urmare minorii au fost încredintati de catre Serviciul de Autoritate tutelara unei vecine, pâna la întoarcerea tatalui în tara.

Acesta s-a prezentat la Primaria de domiciliu unde a dat informatii contradictorii: initial ca doreste sa îsi ia copiii iar mai apoi declarând ca sotia sa nu mai vrea sa-si asume responsabilitatea pentru cresterea si îngrijirea copiilor din motive personale, drept urmare considera ca singura solutie este institutionalizarea acestora, întorcându-se în aceeasi zi în strainatate, fapt care a dus la plasarea celor trei frati la un asistent maternal profesionist.
 

Un alt caz mentionat de seful DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton s-a înregistrat într-o comuna din judetul Suceava unde cinci frati au fost plasati în regim de urgenta datorita abuzurilor fizice la care erau supusi de catre tata.

Acesta, pe fondul consumului de alcool, devenea foarte agresiv si îsi lovea atât sotia cât si cei cinci copii, dupa cum au atestat si certificatele medico-legale eliberate de catre Serviciul de Medicina Legala Suceava.

Acestuia i-a fost întocmit dosar penal si a fost sanctionat contraventional cu amenda în numeroase rânduri. Specialisti ai DGASPC au încercat sa consilieze tatal însa au fost întâmpinati cu ostilitate, mai mult, devenind agresiv. Acesta recunoaste ca îsi abuzeaza fizic copiii si sotia dar considera ca aceasta este o metoda eficienta de educare. Nu are nici un fel de remuscari ca în luna decembrie a fracturat în mod intentionat mâna unuia dintre copii, considerând ca acesta merita pedeapsa.

Având în vedere faptul ca minorii prezinta semne evidente ale abuzului emotional si fizic si ca tatal copiilor este agresiv în continuare precum si faptul ca mama copiilor nu are o locuinta unde sa poata sta cu copiii pâna la rezolvarea situatiei familiei, s-a hotarât plasamentul în regim de urgenta la un centru de plasament din judet.

„Având în vedere cresterea numarului de copii aflati în situatie de risc trebuie sa reamintim ca este esentiala monitorizarea acestor cazuri de catre comunitatile locale, acestea nereducându-se la personalul din cadrul primariilor ci si la vecini si cunostinte care pot semnala existenta acestor situatii. O comunitate puternica si unita, care îsi cunoaste membrii si nevoile acestora va gasi modalitati eficiente pentru sprijinirea parintilor si prevenirea separarii copilului de familie. Cea mai buna metoda de a sprijini un copil este de a ajuta familia sa poata avea grija de el. Resursele pentru depasirea unor situatii dificile trebuie cautate, pe rând, în familia extinsa, la prieteni, vecini, persoane apropiate, în rândul profesionistilor care intervin la un moment dat în viata copilului, în comunitate prin interventia serviciilor sociale de prevenire si, în ultima instanta, se va face apel la interventia specializata” a concluzionat seful DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton. 


Intră acum și în grupul de