Un proiect de cercetare în valoare de peste nouă milioane de lei va fi implementat la Universitatea Suceava


Intră acum și în grupul de

Un proiect de cercetare cu aplicaţii în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2 este implementat la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, valoarea totală a proiectului fiind de peste nouă milioane de lei.

mihai-covasa

Prof.univ.dr. Mihai Covaşă, director MicroDiab, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că proiectul “Analiza interrelaţiei dintre microbiota intestinală şi gazdă cu aplicaţii în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2”, co-finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, are o valoare totală de 9,331 538 de lei şi va fi implementat pe o perioadă de patru ani.

El a spus că în cadrul proiectului va fi dezvoltat un nou Laborator de biologie moleculară şi metagenomică, susţinerea unui număr de şase noi cercetători în cadrul universităţii sucevene, dezvoltarea de parteneriate şi publicarea de articole ştiinţifice.

Covaşă a mai spus că proiectul are o componentă de cercetare fundamentală şi una de cercetare aplicată industrială.

“Gradul de noutate îl reprezintă folosirea profilului microbian şi detectarea anumitor combinaţii de specii bacteriene care, în final, să fie folosite ca mecanism detectare, de diagnostic şi control al diabetului de tip 2”, a explicat Covaşă.

Profesorul universitar sucevean a mai spus că cercetarea ştiinţifică în cadrul proiectului este importantă în condiţiile în care se înregistrează o creştere a ratei obezităţii şi diabetului atât la nivel mondial, dar şi în România.

El a subliniat că, potrivit studiilor de specialitate, se anticipează că în anul 2035 aproximativ 600 de milioane de persoane vor fi afectate de diabetul de tip 2.

Referindu-se la situaţia din România, Covaşă a precizat că datele unui studiu realizat în anul 2014 relevă că în România aproximativ două milioane de persoane suferă de diabet de tip 2, reprezentând 11,6 la sută din populaţie, iar în zona de Nord-Est 12,38 la sută din populaţie este afectată de această boală.

Profesorul universitar sucevean a subliniat că în cadrul proiectului ce este implementat de Universitatea suceveană unul dintre obiective îl reprezintă şi elaborarea protocolului şi a unui prototip de produs probiotic (alimentar sau capsule) ce va fi utilizat în prevenirea şi controlul diabetului de tip 2.

El a arătat că sunt discuţii cu o instituţie din Danemarca specializată în producerea probioticelor pentru dezvoltarea unui viitor parteneriat cu Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava.

La rândul său, prorectorul USV, prof.univ.dr.Mihai Dimian, director adjunct al MicroDiab, a declarat că acest Programul Operaţional Competitivitate reprezintă o oportunitate foarte bună pentru Universitatea suceveană, dar şi pentru firmele din judeţul Suceava  de a-şi dezvolta capacitatea de cercetare

El a spus că dacă în judeţul Bacău sunt deja şapte firme care şi-au dezvoltat capacitatea de producţie, cumulat cu activitatea de cercetare, iar la Iaşi există deja 20-30 de proiecte în derulare, în judeţul Suceava nu există nici un astfel de proiect.

Dimian a arătat că USV a încercat să-şi doteze laboratoarele la un nivel extrem de ridicat, amintind de proiectul MANSID, în valoare de şapte milioane de euro, în cadrul căruia s-au dotat 11 laboratoare de cercetare, ce pot oferi servicii şi firmelor din zonă.

“Dacă industria din această zonă nu încearcă să treacă şi dincolo de producţia propriu-zisă către dezvoltarea de produse, către dezvoltarea de tehnologii este dificil pentru Universitate să treacă şi la nivelul următor pe care ni-l propunem. Vedem că acest proiect derulat pe o perioadă de patru ani are etapa dezvoltării de laborator, dezvoltării de resurse umane şi obţinerii de rezultate pe cercetare fundamentală, după care încercăm să colaborăm cu industria şi să implementăm această cercetare şi în industrie. Deci, este un apel pentru industria din zonă să-şi dezvolte activitatea de cercetare, sunt oportunităţi de finanţare pentru aceasta şi pentru dotarea respectivă”, a explicat Dimian.

El a precizat că în cadrul acestui proiect sunt iniţiate parteneriate cu SJU Suceava şi se doreşte dezvoltarea unei colaborări şi cu un spital din Iaşi.

Dimian a spus că prin proiect vor fi achiiziţionate în următoarele şase luni echipamente de cercetare şi consumabile în valoare de peste 3,5 milioane de lei.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de