Fotbal : Legea “Dragomir”, dezbatuta de lumea sportului sucevean


Intră acum și în grupul de

Legea anti-violenta pe stadioane este mai drastica pentru organizatorii competitiilor sportive decât pentru suporteri. Cel putin la aceasta concluzie au ajuns membrii Comisiei Judetene pentru “Fair-Play”, reuniti la invitatia Directiei Judetene pentru Sport Suceava pentru a dezbate legea „Dragomir”.

La aceiasi masa a discutiilor s-au aflat pentru aproximativ doua ore oficiali ai cluburilor sportive din Suceava, ai Jandarmeriei, Politiei si Politiei Comunitare, dar si reprezentantii suporterilor suceveni.

Opiniile organizatorilor de competitii sportive au conchis în mare masura, lipsa unor arene adecvate, fiind principala problema care împiedica momentan punerea în aplicare a mai multor articole din lege.

Cel mai controversat punct de discutie a fost cel al înlocuirii pazei asigurate pana în momentul de fata de jandarmi, cu paza unor firme specializate. Costurile mari care vor trebui suportate de catre organizatori pentru angajarea unor societati de paza si protectie i-a facut pe oficialii cluburilor sa regrete legea initiata de Dumitru Dragomir.  

De cealalta parte, principalii destinatari ai noii legi, suporterii, par sa fie de acord cu noile masuri de pe stadioane, atât timp cât nu li se încalca dreptul la libera exprimare. Ultrasii suceveni sunt de parere ca interzicerea accesului suporterilor pe stadion cu anumite articole vestimentare, steaguri si fulare este de natura sa afecteze spectacolul din tribune, fara a avea efecte reale în combaterea violentei. Suporterii si-au exprimat sustinerea asigurarii unui climat de siguranta în desfasurarea manifestatilor sportive, însa solicita ca masurile luate sa fie bazate pe respectarea drepturilor si libertatilor persoanei.

Chiar daca a recunoscut ca suporterii suceveni nu le-au creat probleme majore, seful Inspectoratului de Jandarmi al Judetului Suceava, colonel Eugen Salar, a precizat ca institutia pe care o conduce se bazeaza pe prevenirea actelor violente ce ar putea apare pe parcursul manifestatiilor sportive.

Totusi, cea mai sensibila problema a fost semnalata la partidele de fotbal din campionatul judetean sucevean, presedintele AJF-ului sucevean, Aurel Daicu, atragând atentia asupra incidentelor ce pot apare la nivelul ligilor inferiore. “Daca în marile orase, politia, jandarmii si politia comunitara pot face front comun pentru prevenirea si înlaturarea oricaror incidente, la nivelul mediului rural, institutia pe care o conduc întâmpina probleme în mentinerea ordinii pe stadioane, având în vedere si numarul mare de meciuri pe care îl organizam la fiecare sfârsit de saptamâna în cadrul Ligii a IV-a si a V-a, precum si în campionatele de juniori. În aceste conditii ne putem numi organizatori doar din punct de vedere sportiv, protectia si siguranta spectatorilor, a sportivilor si oficialilor intrând în competenta primariilor locale, a asociatiilor sportive din localitatile respective si, bineînteles, în atributia politiei rurale. La momentul actual, în interiorul arenelor, paza este asigurata de asa-zisii oameni de ordine, în numar de sase si numiti de catre Asociatia Sportiva care gazduieste competitia. Totodata, la terenul de joc, este obligatoriu existenta macar a unui reprezentant al politiei, care semneaza foaia de arbitraj înainte si dupa terminarea partidei. Asociatia Judeteana de Fotbal încearca prin adoptarea acestor masuri, prezentate în presa sau în cadrul sedintelor proprii, sa evite încalcarea regulamentului, sa elimine violenta verbala sau fizica, atât împotriva arbitrilor cât si împotriva jucatorilor echipei adverse”, a explicat Aurel Daicu.

Desi la fiecare partida desfasurata sub egida AJF Suceava, alaturi de organizatori si organele de politie se afla si un membru al corpului de observatori, Aurel Daicu recunoaste neputinta acestora în anumite cazuri. “Din pacate, la unele partide asistam neputinciosi la manifestarile nesportive. Avem probleme, mai ales pe terenurile care nu dispun de gard împrejmuitor iar spectatorii, unii dintre ei în stare euforica, se afla în imediata apropiere a suprafetei de joc, agresând verbal si chiar fizic arbitrii sau jucatorii oaspeti. Vom încerca sa luam legatura cu primarii localitatilor pentru a interzice comercializarea bauturilor alcoolice în vecinatatea arenelor sportive”, a încheiat bossul fotbalului judetean.  


Intră acum și în grupul de