Traian Băsescu a lansat de la Suceava negocierile privind unirea cu Republica Moldova și a făcut deja publică prima ofertă


Intră acum și în grupul de

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, președinte al PMP, care are ca obiectiv asumat unirea României cu Republica Moldova, a lansat, sâmbătă, de la Suceava, negocierile privind unirea cu Republica Moldova și a făcut deja prima ofertă în acest sens.

pmp-basescu-olarean-popovici-andronache-62

Vorbind în fața susținătorilor PMP Suceava, Traian Băsescu a spus că următorul obiectiv național al României va trebui să fie reunificarea țării și reîntregirea „până la Nistru”.

Sintagma folosită de Băsescu pentru unire a fost de „reîntregire până la Nistru”, lăsând astfel să se înțeleagă că face, publică, și o  ofertă potrivit căreia unirea nu va cuprinde și teritoriul așa numitei Republici Transnistrene, care este rusofilă.

De fapt, Traian Băsescu a și evidențiat că, în noua sa calitate de cetățean și al Republicii Moldova, este cetățean al unui teritoriu care începe de la granița de vest a României și „puțin dincolo de Nistru”, Transnistria fiind parte componentă a Republicii Moldova.

Mai mult, Traian Băsescu i-a transmis președintelui actual Klaus Iohannis, că reunificarea țării trebuie să devină obiectiv național, așa cum au fost intrarea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană și a solicitat înființarea Ministerului Reîntregirii după model german.

El a mai spus că pentru ca „sistemul” să nu se mai preocupe să-și ofere privilegii, ar trebui să fie folosit pentru interesul național și va trebui ca președintele țării să le dea ca temă reunificarea, iar atunci „sistemul” va avea obiective.

„Drama este dacă nu-i dai obiective. Când nu-i dai obiective lucrează pentru el, sistemul”, a spus fostul președinte.

El consideră că oamenii poltici trebuie să dea „sistemului” obiective „clare, precise și tangibile”, unul dintre acestea fiind reunificarea.

Traian Băsescu susține că în cinci-șase ani unificarea se va face de la sine pentru că numărul de cetățeni moldoveni care doresc unirea va fi majoritar.

El a explicat că în 2005, doar 3 la sută dintre cetățenii din Republica Moldova erau unioniști, iar puțin peste 10 la sută dintre ei erau proeuropeni, iar alegerile prezidențiale recente din Republica Moldova au dovedit acum că peste 48 la sută dintre cetățenii țării sunt proeuropeni, iar o mare parte dintre aceștia sunt unioniști.

Potrivit lui Băsescu la acest procent au contribuit masiv doi piloni, unul privind educația și al doilea privind obținerea cetățeniei române.

Astfel, dacă în 2005 Guvernul României oferea doar 100 de burse elevilor moldoveni, printr-un program pe care el l-a pus în aplicare cu fostul premier Emil Boc, s-a ajuns la un număr de 5000 de burse școlare, ceea ce face ca acum să fie, permanent, într-un ciclu de învățământ de patru ani, 20.000 de tineri moldoveni în școlile din România.

El a mai spus că schimbarea Legii cetățeniei a făcut ca acum să fie 550.000 de cetățeni români care sunt și cetățeni moldoveni.

„Acești doi piloni sunt aceia care vor face real procesul de reromânizare a Republicii Moldova după 60 de ani de sovietizare”, a spus Băsescu.

Mai mult, Traian Băsecu este convins că noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, nu va interzice tinerilor din Republica Moldova să învețe în România și nici ca cetățenilor moldoveni să li se interzică să obțină cetățenia română.

„Convingerea mea este că în cinci-șase ani unirea se va produce în mod natural pentru că unioniștii vor deveni majoritari în Republica Moldova”, a spus Traian Băsescu.

El consideră că se impune înființarea unui minister al reîntregirii naționale, așa cum a avut Germania, care și-a atins obiectivul.

„România trebuie să-și afirme public, pe plan național și internațional acest obiectiv. Nu ne poate opri nimeni să ni-l asumăm atât timp cât se face cu respectarea Actului final de la Helsinki”, a spus Băsescu.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de