Directorul Artistic al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Andrei Munteanu, răspunde acuzelor aduse de primarul Ion Lungu


Intră acum și în grupul de

Directorul artistic al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Andrei Munteanu, a răspuns, vineri, printr-un drept la replică, acuzelor aduse de primarul Ion Lungu în conferința săptămânală de presă.

Vă prezentăm integral răspunsul lui Andrei Munteanu:

„Dragi spectatori ai teatrului, având în vedere aprecierile eronate enunțate de domnul primar Ion Lungu și publicate pe acest site, țin să precizez următoarele:

  • Postul de Director Artistic (nu de regizor angajat) l-am obținut în urma unui concurs, deschis, liber și public. Nu am fost numit de nici o persoană cu funcții de conducere și nu am nici un fel de obligații personale, sentimentale sau de orice altă natură față de nimeni în acest oraș. Funcția de Director Artistic, sarcinile și atribuțiile formulate în fișa postului, în condițiile concursului, nu presupuneau montarea de spectacole, deoarece nu acesta este scopul existenței acestei funcții într-un teatru profesionist. Orice modificare a fișei postului în curs poate fi făcută doar prin acordul Consiliului de Administrație și nu prin expresii jenante și ridicole de tipul : i-am pus în fișa postului, enunțate în stilul mioritic caracteristic.

  • Mă surprinde nemulțumirea domnului primar legată de activitatea teatrului în persoana doamnei Carmen Veronica Steiciuc, întrucât ea reprezintă managementul în funcția de director general interimar, persoană numită expres de dumnealui, deși nu are nici un fel experiență în domeniul activității instituțiilor teatrale și cu atât mai puțin, chiar deloc, în funcții de conducere. Din acest considerent apreciez nemulțumirile legate de managementul instituției total neavenite și lipsite de veridicitate. Apreciez la cel mai înalt nivel activitatea doamnei Steiciuc, nu am nici un conflict personal cu domnia sa și nu voi permite să fie ofensată și să fie desființate meritele sale organizatorice, în public mai ales, doar pentru că nu are experiență de conducere și este manager într-un domeniu care nu îi este cunoscut deloc. A fost alegerea Primăriei Suceava și trebuie suportate consecințele.

 

  • Precizez, dragi spectatori, că teatrul are o singură stagiune. Nu două, nu patru și nu șase, cum estimează domnul primar în luările sale de cuvânt. O stagiune începe când decide direcția teatrului. Stagiunea 2016-2017 care a cuprins spectacolele: Cărțile și Trenul de noapte ambele în regia lui Octavian Jighirgiu, Singură în fața dragostei și a morții în regia lui Andrei Munteanu, Tigrul din orașul nostru în regia lui Bobi Pricop, nu a început cum consideră domnul primar în decembrie. A început calendaristic și de facto, odată cu primul spectacol prezentat publicului.

  • Cu privire la folosirea actorilor angajați ai teatrului în toate producțiile artistice, dragi spectatori, țin să menționez, că după cum bine cunoașteți, într-un spectacol nu toate rolurile sunt principale, după cum nici toate degetele la o mână nu sunt la fel și nici oile la stână nu sunt toate de o culoare. Atunci când, personal, am solicitat ca în spectacolul Tigrul din orașul nostru să fie folosiți toți actorii teatrului chiar dacă pentru roluri de întindere mai mică sau figurație, doamna Steiciuc după consultări și deliberări cu domnul Lungu, a decis că vor participa doar patru actori așa cum a propus regizorul. În acest context, mă surprinde  afirmația domnului primar cu privire la opțiunile de distribuție a rolurilor, întrucât chiar domnia sa a participat activ la acele evenimente, iar părerile sale au fost luate în considerare și au fost comunicate echipei de creație a spectacolului.
  • Vă reamintesc, dragi spectatori, că în conformitate cu Ordonanța 21/2007 care reglementează activitatea instituțiilor de spectacole din România, orice amestec al instituțiilor statului, în actul artistic, este exclus. În acest context însă, afirmațiile domnului primar nu mă surprind, pentru că nu este obligat să cunoască legile țării în care este primar.

  • În legătură cu dorința domnului primar de a avea piese mai multe țin să menționez, dragi spectatori, că obiectul de activitate al teatrului este montarea de spectacole (nu piese, care sunt lucrări literare pe care le citim acasă la gura sobei), activitatea de montare a spectacolelor este direct proporțională cu bugetul alocat instituției. În proiectul bugetului care este un act public al statului român, anul acesta, teatrul va avea mult, mult mai puțini bani. După cum vă dați lesne seama afirmațiile de tipul: mai multe piese nu își au locul în condițiile bugetare estimate și reprezintă o dovadă a necunoașterii obiectului de activitate a instituției.
  • În acest moment, dragi spectatori, se află în repetiții spectacolul (și nu piesa) Zadarnicile chinuri ale dragostei de William Shakespeare în regia lui Alex Bogdan, și scenografia semnată de Raluca Alexandrescu. În continuarea stagiunii 2016-2017, s-au antamat regizori și titluri pe riscul și răspunderea personală a mea și a doamnei Steiciuc fără a avea certitudinea că teatrul va primi sumele necesare, așa cum s-a întâmplat anul trecut, eveniment care a generat întârzierea nu doar a premierei spectacolului Tigrul din orașul nostru dar și a plăților către furnizorii teatrului.

În contextul celor enunțate mai sus, sper ca domnul primar să nu mai emită sentințe neserioase și hilare luate după ureche, la altitudinea unui cronicar de bârfe, ci să realizeze, în conformitate cu seriozitatea poziției pe care o ocupă, că teatrul de repertoriu, pentru că teatrul din Suceava asta este, reprezintă o activitate costisitoare, grea, anevoioasă, care necesită răbdare, timp și mai ales înțelegere a obiectului de activitate, cu atât mai mult într-un oraș lipsit de o cultură teatrală continuă.

De asemenea, sper ca jignirile și amenințările, serioase de data asta, spre deosebire de neseriozitatea invocată de domnia sa, injurii care mi-au fost adresate și auzite de prea mulți martori, să fie o ieșire necontrolată, ieșire peste care voi trece cu îngăduință și mult umor, iar întreaga activitate a teatrului să fie îndreptată spre realizarea de spectacole în cele mai bune condiții artistice, spectacole pe care Voi, dragi spectatori le meritați din plin.

Andrei Munteanu, Director Artistic” .

 

Reamintim că miercuri, în conferința săptămânală de presă, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că are mai multe observații față de managementul Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, fiind nemulțumit de faptul că s-a întârziat cu pregătirea stagiunii actuale așa cum s-a întâmplat și în toamnă.

Lungu a spus că Centrul Cultural Bucovina va avea un buget de un milion de lei în 2017, potrivit proiectului de buget, iar 90 la sută din aceste fonduri ajung la Teatrul Municipal.

El a arătat că are câteva observații de făcut legat de managementul acestei instituții de cultură, arătând că se întârzie cu stagiunea actuală la fel cum s-a întâmplat și în toamnă.

Primarul a  spus că el consideră că Teatrul Municipal trebuie să pregătească mai multe piese și să folosească toți actorii, nu doar patru dintre cei zece actori angajați.

Ion Lungu a spus că el consideră că și piesele ar trebui regizate de regizor angajat al teatrului, respectiv directorul artistic Andrei Munteanu care este regizor.

Primarul a spus că Munteanu a arătat că nu are în fișa postului să facă regie.

„I-am pus în fișa postului să facă regie”, a menționat Lungu.

El și-a exprimat speranța că lucrurile vor intra în normalitate în ceea ce privește activitatea teatrului municipal.(N.B.)


Intră acum și în grupul de