Directorul Muzeului Bucovinei: Ouă pictate din Bucovina sunt deja la Muzeul Național din Liechtenstein ce are în expoziția-tezaur ouă Fabergé. Ouăle pictate sunt artă și vor intra încet-încet în patrimoniul muzeelor


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a apreciat că ouăle pictate vor pătrunde încet-încet în muzee întrucât este vorba de artă și că ținând cont de suportul perisabil, respectiv coaja de ou, este nevoie de condiții de păstrare și conservare deosebite.

Emil Ursu a intervenit telefonic în emisiunea Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV unde meșterii populari Florin și Maricica Bejinari din Rădăuți, care au început în România pictura de icoane pe coaja de ou, au prezentat această îndeletnicire.

Directorul Muzeului Bucovinei a apreciat că pictura pe ou poate avea viitor, referindu-se strict la pictură și nu la ouă închistrite.

„Nu reprezintă o tradiție, însă orice lucru poate deveni o tradiție”, a spus Ursu.

El a adăugat că pictura pe ou este în primul rând artă, subliniind că ceea ce face domnul Bejinari este artă absolută.

„Ca perspectivă sunt convins că va avea viitor deoarece, fiind vorba de artă, fiind vorba de un suport perisabil ce impune anumite condiții de păstrare, de conservare, va intra încet-încet în atenția muzeelor care vor colecționa astfel de piese și care vor intra în patrimoniu. Nu știu dacă acest lucru se va întâmpla mâine sau poimâine, dar într-un viitor rezonabil, 10-15 ani, muzeele vor avea în colecții ouă”, a spus Ursu.

El a menționat că un muzeu partener al Muzeului Bucovinei, respectiv Muzeul din Vaduz, are o colecție impresionantă de ouă pictate, inclusiv din Bucovina.

„Muzeul Național din Lichtenstein, din Vaduz, are o colecție impresionantă de ouă, inclusiv din Bucovina și bineînțeles din Rusia sau Ucraina, ouă pictate cu icoane. Nu am fost mirat să constat că în expoziția-tezaur alături de ouă Fabergé  aveau ouă pictate din Rusia. Deci câțiva pași s-au făcut în Occident. În România noi suntem mai conservatori și ca atare luăm modele mai târziu”, a spus Emil Ursu.

Directorul Muzeului Bucovinei a estimat că într-un timp rezonabil, muzeele românești vor avea expoziții de ouă pictate.

Ursu a adăugat că Muzeul Bucovinei organizează anual, la Muzeul Satului Bucovinean, Târgul meșterilor populari care este în primul rând o expoziție vie, iar familia Bejinari este prezentă aproape la fiecare eduție și au fost recent premiați.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de