Au fost identificate zece noi zone de risc la inundatii


Intră acum și în grupul de

Prefectul judetului Suceava, Alexandru Baisanu, a informat luni, ca în judet au fost identificate zece noi zone de risc la inundatii, unde în ultimii sase ani s-au produs inundatii soldate cu pierderi de vieti omenesti si cu pagube materiale importante. Alexandru Baisanu a anuntat ca în aceste zone vor fi adoptate masuri speciale pentru limitarea calamitatilor eventuale. Dupa o sedinta cu conducerile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Agentia pentru Îmbunatatiri Funciare si Sectia de Drumuri Nationale, prefectul de Suceava a spus ca toate aceste institutii, sub coordonarea Prefecturii, vor realiza un program de actiuni care sa duca la limitarea calamitatilor provocate de ploi în aceste zone.  

Din informatiile puse la dispozitie de prefectul de Suceava au fost constatate zece noi zone de risc, în  Arbore-Clit-Iaslovat-Milisauti, Paiseni, Fundu Moldovei-Humor, Frasin-Ostra, Baia, Capu Câmpului, Manastirea Humorului-Poiana Micului, Ciocanesti-Cârlibaba, Nisipitu-Ulma si Dorna Arini, în zona Ortoaia. Alexandru Baisanu a spus ca din 2002, în aceste zone, în urma ploilor abundente, s-au produs inundatii, cu pierderi de vieti omenesti, cum este cazul Arbore si cu pagube materiale importante.  

Prefectul a tinut sa explice ca a dispus completarea planului judetean cu zone de risc cu aceste zece noi zone si atentionarea populatiei ce detine constructii, în special case, în zone inundabile. Acesta a mai spus ca a cerut tragerea la raspundere a functionarilor din primarii, care au avizat constructiile în zonele inundabile, dar si a constructorilor care nu au executat lucrarile conform legislatiei în vigoare.

ANIF va trebui sa prezinte în perioada urmatoare harta cu toate canalele de colectare din judet, aratând ca, de exemplu, în comuna Iaslovat sunt patru canale de colectare, toate colmatate, ceea ce a dus la inundarea unei importante zone a localitatii, la ploile de saptamâna trecuta. Totodata, prefectul a cerut Sectorului de Gospodarire a Apelor sa prezinte o harta hidrografica a judetului cu identificarea zonelor unde sunt necesare lucrari de regularizare sau unde exista lucrari începute, dar nefinalizate din lipsa de fonduri. Prefectul Baisanu a mai mentionat ca a transmis tuturor primariilor o circulara privind obligatiile administratiilor locale privind întretinerea santurilor si rigolelor, solicitând totodata acestora sa reactualizeze Planul Urbanistic General (PUG).

Saptamâna trecuta, în urma ploilor abundente, s-au produs inundatii în localitatile Iaslovat si Milisauti, fiind afectate zeci de case, terenuri agricole, drumuri, poduri si podete.


Intră acum și în grupul de