La PD-L, PSD si PNL incepe forfota pentru alegerile parlamentare din toamna


Intră acum și în grupul de

Desi cuvintele de ordine pentru suceveanul de rând în aceasta perioada sunt, fie vacanta, fie concediu, membrii mai de Doamne Ajuta ai partidelor politice din judetul Suceava se „frasuiesc” care mai de care sa vada ce si cum va fi la toamna, când, ar trebui sa aiba loc alegerile parlamentare. Cum pentru prima data vor fi alegeri uninominale, pe niste colegii care deocamdata nu au fost stabilite, lucrurile încep sa se complice din ce în ce mai mult. Stabilirea colegiilor electorale, cele 10 pentru deputati si 4 pentru senatori, reprezinta de fapt cheia viitoarelor alegeri. De ce spun acest lucru: în primul rând pentru ca în functie de zona arondata, fiecare îsi va creiona campania în functie de cine a câstigat alegerile locale în colegiul sau, si îsi va directiona resursele umane si financiare catre niste tinte ce sunt sau nu (conform datelor actuale din alegerile locale) de partea sa.

În functie de modul în care vor fi decupate colegiile se poate concepe o campanie serioasa si tot în functie de modul de stabilire a colegiilor, multi dintre actualii doritori de un post de parlamentar de Suceava vor renunta când vor vedea cât teren trebuie sa strabata si ce oameni au de convins.  

Alegerile parlamentare, indiferent când vor avea loc vor demonstra ca Suceava e judetul tuturor posibilitatilor dar ca este nevoie de munca si seriozitate pentru a ajunge în Parlament. Si mai ales de o imagine foarte buna.

Partidele din Suceava, desi nu prea mai au nimic de spus dupa alegerile din iunie, sunt în plina fierbere si asta din cauza multelor si interminabilelor discutii care se fac în spatele usilor presedintilor de filiale judetene.  

La PD-L Suceava: treaba este un pic mai complicata, deoarece partidul este în plin avânt, iar democrat-liberali cred ca avându-l pe Gheorghe Flutur la conducerea Consiliului Judetean sunt din start câstigatori. Surse din cadrul PD-L ne-au spus ca deocamdata se „încalzesc” pentru a intra în lupta de la toamna: Daniel Gospodaru (consilier judetean), Constantin Gheorghe (actual senator), Dumitru Pardau (deputat pe zona Dornelor), Marius Vatavu (consilier judetean) si mult mediatizatul Mihai Stefanoaia (deocamdata simplu membru cu ambitii foarte mari si cu bani suficienti pentru sustinerea lor).

Nu sunt de neglijat nici dorintele lui Eugen Uricec (actual consilier judetean), Ioan Mihetiu (proaspat senator) sau Petru Carcalete (inspectorul sef al ISJ Suceava).   

 

La PNL Suceava ecuatia e mult mai simpla, pentru ca partidul chiar are nevoie de oameni cu potential, cel mai important fiind cel financiar. Dupa „tradarea” în masa de la începutul anului, liberalii si-au cam subtiat rândurile cu oameni potenti financiar si care sa stie cu ce „se manânca politica”, motiv pentru care se va merge în mare masura, cel mai probabil, pe principiul „primul venit – primul servit”…cu colegiul.

Pâna acum s-au conturat deja câteva nume de care trebuie tinut cont. Acestea sunt: Tiberiu Prodan (actual senator), Mihai Sandu-Capra (deputat), Angela Zarojanu (ex-preseidnta organizatiei municipale Suceava), Aurel Burciu (pro-rector al Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava), Vasile Mocanu (om de afaceri), Brândusel Nichitean si, nu în ultimul rând, Iulian Anghelus.

   

În tabara celor de la PSD Suceava, problemele sunt mai mari, în sensul ca partidul a pierdut sefia în judetul Suceava la nivelul Consiliului Judetean si multe dintre primariile din judet, motiv pentru care social-democratii vor reactiona din toate pozitiile pentru a recâstiga statutul de odinioara, de vioara 1 în judet. Este foarte probabil sa-l vedem pe presedintele organizatiei judetene, Gavril Mîrza, în cursa, alaturi de Ioan Stan (actual deputat), Mirela Adomnicai (deputat), Petru Tarniceru (deputat) si Eugen Bejinariu (deputat), care si-au demonstrat pâna acum abilitatile. Numele noi pe care PSD Suceava le poate scoate sunt: Corneliu Popovici (vicepresedinte), Ovidiu Dontu (candidat la Primaria Suceava în 2008), Constantin Hutanu (fostul primar de Vatra Dornei) si Mihai Frunza (ex-primarul de Radauti).  

O personalitate aparte care va trebui „sa mute” în perioada urmatoare este subprefectul Orest Onofrei, care în momentul de fata s-a dat un pas în spate, însa este de asteptat, în cazul în care va face pasul, sa îl faca fie la PNL, fie la PD-L.

Totul depinde de cum se vor împarti colegiile electorale. Iar pixul, e deocamdata în mâna prefectului Alexandru Stefan Baisanu.


Intră acum și în grupul de