Fete de 16 ani, grabite la maritat


Intră acum și în grupul de

În prima jumatate a acestui an numarul minorelor care s-au grabit sa se marite a trecut de 50. Astfel pâna acum 51 de fete în vârsta de 16 ani au apelat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Suceava pentru a primi aprobarea de a se casatori, aceasta fiindu-le necesara pe lânga acordul parintilor.  
În urma modificarii Codului Familiei la începutul lunii noiembrie 2007 au intrat în vigoare mai multe schimbari ale acestei legi organice, astfel ca atât baietii cât si fetele se pot casatori de la vârsta de 16 ani, numai ca fetele trebuie sa depuna o cerere de eliberare a dispensei de vârsta.

Acest lucru presupune o evaluare a dosarului în urma careia se da dispensa pe motive întemeiate: sarcina în evolutie, convietuire pe o perioada îndelungata sau motive religioase. Totodata, se face un raport psihologic la DGASPC Suceava pentru a determina constientizarea importantei actului de casatorie si ce presupune acest pas important. Dosarul mai trebuie sa cuprinda cererea motivata a minorei, consimtamântul notarial al parintilor, ancheta sociala de la domiciliul acesteia, copii legalizate dupa certificatele de nastere ale viitorilor soti, avizul medical eliberat de medicul de familie si alte documente daca este cazul.  

Cele mai multe cazuri în care fetele minore recurg la casatorie se înregistreaza în mediul rural, unde acest gest este considerat normal, având în vedere ca atât mama cât si bunica fetei s-au maritat la vârste fragede. De asemenea, un alt motiv des întâlnit care le împinge pe fetele sub 18 ani sa se marite este faptul ca ramân însarcinate la vârste fragede. Motivele religioase sunt pe ultimul loc, dupa cel al convietuirii pe o perioada lunga a viitorilor soti.


Intră acum și în grupul de