Alveole de calmare a traficului vor fi realizate pe drumurile județene la intrări în localități sucevene,a decis Consiliul Județean Suceava. Flutur: Nu putem sta pasivi la numărul mare de accidente și la dezastrul care se întâmplă pe drumuri


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava a adoptat, vineri, un proiect de hotărâre inițiat de consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir, care prevede  înființarea, pe drumuri județene, de alveole de calmare a traficului la intrările în localitățile din județul Suceava.

Această hotărâre completează Strategia Strategia de dezvoltare economică și socială a judeţului Suceava 2011- 2020, aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Suceava nr.140/2011, respectiv Capitolul IV. Amenajarea teritoriului, IV. Căile de comunicaţie, Drumurile judeţene și comunale, prin instituirea unor măsuri de creştere a siguranţei circulaţiei rutiere pe drumurile judeţene din judeţul Suceava, în sensul amenajării unor alveole de calmare a traficului pe sensul de intrare în localităţile din judeţul Suceava.

În cadrul dezbaterilor la acest proiect, consilierul județean PNL Ioan Bădeliță, a spus că este obligatoriu ca aceste alveole să fie realizate doar după expertize tehnice temeinice pentru că altfel există riscul ca acestea să fie generatoare de accidente, așa cum s-a întâmplat în  vestul țării. El a mai spus că CNAIR a decis să renunțe la înființarea unor astfel de alveole de calmare pe drumurile naționale tocmai pentru a se evita producerea de accidente.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că acest proiect completează strategia de dezvoltare a județului.

„O strategie trebuie privită întotdeauna în mișcare. Lucrurile sunt în mișcare, apar elemente noi. Unul dintre elementele noi este intensitatea traficului care a crescut exponențial în ultimul timp”, a spus Flutur care a menționat că se produc și foarte multe accidente grave și că județul Suceava este într-un top trist al accidentelor.

El consideră că pentru diminuarea acestui număr de accidente orice soluție este binevenită.

Flutur a subliniat că aceste alveole vor fi realizate în urma unor studii tehnice de specialitate și că privește această inițiativă cu deschidere.

„Să nu stăm pasivi la numărul mare de accidente și la dezastrul care se întâmplă pe drumurile din România și din județul Suceava”, a spus Flutur.

Inițiatorul proiectului, Dan Ioan Cușnir, a spus în sprijinul acestei hotărâri că în județul Suceava s-au înmatriculat 23.000 de autoturisme și sunt 12.000 de permise de conducere nou eliberate.

În primele 11 luni au fost înregistrate 263 de accidente grave cu 88 de persoane care și-au pierdut viața și 233 de persoane rănite grav, la care se adaugă alte șapte persoane care au murit în urma unor accidente produse în primele cinci zile a lunii decembrie, a precizat Cușnir.

El a mai spus că Poliția Suceava a avut o activitate remarcabilă și că în primele 11 luni au fost constatate 1.400 de infracțiuni rutiere cu o sută mai multe față de anul 2016, au fost înregistrate 64.000 de contravenții, cu zece mii în plus față de anul trecut, reținute patru mii de permise, cu o mie în plus față de 2016 și retrase 1760 de certificate de înmatriculare reținute, cu 360 în plus.

”Nu este suficient. Vom fi pentru al doilea an consecutiv pe locul întâi pe țară în acest trist clasament”, a spus Cușnir.

El a explicat că aceste alveole de calmare a traficului vor fi construite în baza avizelor obținute de departamentul de specialitate și a arătat că sunt zone în Mitocu Dragomirnei sau Vatra Moldoviței, ori Grămești sau Șerbăuți, iar ulterior, dacă va fi cazul, de implementat și pe drumurile naționale.

Dan Ioan Cușnir a arătat că aceste alveole trebuie să fie presemnalizate și foarte vizibile, precizând că la Zidul Morții, după ce a fost bine semnalizat, nu s-au mai înregistrat accidente, dar că la Prisaca Dornei, unde au fost îndepărtate limitatoarele de viteză,la presiunea unor agenți economici, s-a și produs un accident cu răniți.

El a mai declarat că dacă aceste alveole de calmare vor salva cel puțin o viață înseamnă că măsura a fost bună.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că în afară de îmbunătățirea strategiei de dezvoltare a județului, a avut și inițiativa Master Planului de Transporturi a județului Suceava care prevede instituirea de sensuri giratorii și refugii pe drumuri naționale și județene.

„Eu cer ATOP să dezvolte foarte serios și în profunzime cauzele accidentelor de circulație și veți vedea acolo mai multe tipuri de cauze pentru că aceste posibile spații de calmare poate că trebuie semnalizate și iluminate”, a spus Flutur.

El a mai spus că a cerut și sensuri griatorii și că sunt zone unde se intră de pe drumuri județene în drumuri naționale nu există vizibilitate și că trebuie luate măsuri și în acest sens.

„Să facem ceva. Să nu rămânem pasivi că se întâmplă și avem doar o statistică. Să facem ceva, dar cu respectarea avizelor, studiilor de oportunitate făcute de organismele de specialitate”, a spus Flutur.

După ce proiectul de hotărâre a fost votat de consilierii județeni, Flutur a remarcat că acesta se referă la alveole și nu la „șicane” și că este bine că a fost adoptat.


Intră acum și în grupul de