Muzeul de Artă din Suceava și Muzeul de Artă Sacră din Fălticeni, dar și deschiderea Laboratorului zonal de restaurare Suceava, între prioritățile Muzeului Bucovinei în 2018


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, a declarat pentru NewsBucovina că printre priorităţile anului 2018 se numără deschiderea Laboratorului zonal de Restaurare din Suceava, realizarea unui studiu de fezabilitate pentru Muzeul de Artă Sacră din Fălticeni, ce va funcţiona în clădirea fostului Consulat Austriac, finalizarea lucrărilor capitale la Casa Memorială „Eusebiu Camilar” din Udeşti, reparaţii capitale la Muzeul “Ciprian Porumbescu” din Stupca şi continuarea demersurilor privind înfiinţarea Muzeului de Artă Suceava.

Ursu a mai spus că în ceea ce priveşte Muzeul de Artă Suceava se aşteaptă ca spaţiul în care ar urma să funcţioneze să treacă, printr-o Hhotărâre de Guvern, în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava şi apoi în administrarea Muzeului Bucovinei.

El a explicat că aprobarea cât mai grabnică a unei astfel de hotărâri de Guvern ar permite încadrarea în timp pentru întocmirea proiectului de finanţare astfel încât să se acceseze finanţarea prin fonduri transfrontaliere.

 Referindu-se la evenimentele culturale ale anului 2018, directorul Muzeului Bucovinei a precizat că se intenţionează organizarea de către instituţie a trei expoziţii mari, de tip ancoră, care să aibă o perioadă mai mare de vizitare.

“ Vom aduce trei expoziţii de acest fel la Suceava şi anume “Comorile Peleşului”, “Oul de la cult la artă”  în prima parte a anului 2018, iar în a doua parte a anului va fi expoziţia “Artă şi ceremonial la mesele regale române””, a spus Ursu adăugând că prima expoziţie va fi organizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Lichtensteinului, iar celelalte două în parteneriat cu Muzeul Naţional “Peleş”.

El a menţionat că în privinţa Festivalului de Artă Medievală de la Suceava se doreşte invitarea mai multor trupe din Italia, Bulgaria şi Polonia, însă acest lucru depinde şi de finanţarea evenimentului.

Directorul Muzeului Bucovinei a anunţat că în 2018 ar putea fi modificată structura Târgului Meşterilor Populari, la ediţia din acest an urmând să fie axat pe piese de mobilier şi mobilier pictat.

Totodată, Ursu a spus că în acest an expoziţia “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”  care va fi deschisă în luna februarie la Iaşi şi în aprilie la Bucureşti, urmând ca pe 1 decembrie să fie deschisă la Alba Iulia.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de