PE a votat raportul Daianu privind Criza financiara si sistemul de supraveghere a pietelor financiare


Intră acum și în grupul de

Parlamentul European a votat astazi, în mini-sesiune plenara la Bruxelles, raportul europarlamentarului liberal Daniel Daianu privind Criza financiara si sistemul de supraveghere a pietelor financiare.

Documentul, redactat împreuna cu deputatul european socialist Ieke Van den Burg din Olanda,  propune solutii la trei mari probleme: îmbunatatirea cadrului de reglementare si a transparentei serviciilor financiare din UE, masuri privind stabilitatea financiara si riscurile sistemice si reforma mecanismului de supraveghere.

Daniel Daianu a declarat, în cadrul dezbaterii care a precedat votul, ca „pietele libere nu sunt sinonime cu lipsa oricaror reglementari. De exemplu, o politica monetara laxa poate conduce la cresterea inflatiei si, în cele din urma, la recesiune, dar nu poate, ea singura, sa provoace colapsul unui sistem financiar. Aceasta este esenta problemei: trasaturile sistemului care au condus la o situatie de colaps iminent sunt caracteristici structurale ale „noului” sistem financiar.”

În opinia europarlamentarul liberal „principala cauza a acestei crize (n.n. Financiare globale) este un sistem financiar inadecvat reglementat. Creditele ipotecare nu sunt toxice în sine; dar garantiile foarte riscante, care se bazeaza pe aceste ipoteci sunt toxice. Împachetarea/reîmpachetarea de produse financiare poate fi toxica si poate cauza opacitate pe piete. Schemele de remunerare ce cauzeaza un comportament iresponsabil sunt toxice. Modelele cantitative înselatoare sunt toxice. Utilizarea extrema a creditului pentru cumpararea de hârtii de valoare este toxica. Sa nu abordam aceste probleme, ar fi completamente gresit.”

Documentul final propune masuri concrete pentru îmbunatatirea transparentei pietelor financiare prin evaluarea adecvata si monitorizarea riscurilor produselor financiare complexe si pentru ameliorarea securitizarii, adica: mai multa transparenta, claritate si disponibilitate periodica (trimestriala) a datelor. Totodata, raportul propune reglementari mai clare privind conflictul de interese în cazul agentiilor de rating -pentru a creste obiectivitatea acestora- dar si solutii pentru ca schemele de remunerare utilizate de catre instititutii financiare sa fie publice si, mai ales, echilibrate. Obligativitatea unui fond de garantare pentru toate institutiile financiare de pe piata si a unui plafon minim pentru acest fond sunt alte elemente cheie.

„Pe fondul globalizarii pietelor financiare, riscurile sistemice sunt amplificate în lipsa unor reglementari adecvate. Prin urmare, trebuie sa se revada sistemul de reglementare, iar supraveghetorii nu trebuie sa subestimeze riscurile sistemice; ei trebuie sa fie într-o permanenta stare de alerta fata de stabilitatea financiara. Avem nevoie de raspunsuri complete pentru crize si de o coordonare eficienta între UE, SUA si celelalte centre financiare importante, mai ales în perioadele dificile”, a mai adaugat Daianu.

O alta prevedere se refera la rolul Bancii Centrale Europene (BCE), care ar trebui sa dezvolte o baza de date, precum si scenarii si politici cu privire la macro-supravegherea prudentiala si stabilitatea financiara a pietelor. Raportorii considera de asemenea ca bancile centrale si organismele de supraveghere din UE ar trebui sa furnizeze BCE informatii pentru a-i usura activitatea si a preveni riscurile sistemice. Documentul final propune si crearea unui organism european de supraveghere a pietelor financiare, capabil sa sesizeze la timp elementele unei posibile crize sistemice.


Intră acum și în grupul de