Medicamente in doze mai mici si pe o perioada mai scurta de timp, pentru pacientii cu diabet si boli oncologice


Intră acum și în grupul de

Criza creata de refuzul distribuitorilor de medicamente de a mai face livrari catre farmacii a început sa se resimta în ambulatoriile de specialitate ale Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Stocurile de medicamente la pacientii cu diabet si boli oncologice sunt pe cale de epuizare înca de saptamâna trecuta, a declarat purtatorul de cuvânt al unitatii medicale, dr. Tiberiu Bradatan. Acesta a precizat ca medicii din ambulatoriu nu au alta solutie decât sa reduca dozele de medicamente la cantitati mai mici,  pe perioade mai scurte de timp, nu pe 2-3 luni ca înainte.

Tiberiu Bradatan a spus ca deocamdata pacientii dau dovada de bunavointa fata de aceasta situatie, dar exista pericolul decompensarii unor bolnavi care nu-si pot lua la timp  medicamentul vital. „În momentul de fata exista înca un nivel de toleranta din partea pacientilor, care au înteles ca nu e vina personalului medical. Probleme vor fi când vor aparea decompensari ale pacientilor pentru ca nu pot sa-si faca insulina. Problema stringenta e la diabet si oncologie, medicii fiind nevoiti sa recomande medicamente pe o perioada mai scurta de timp”, a precizat dr. Bradatan.

În ce priveste situatia stocurilor de medicamente din farmacia spitalului judetean pentru pacientii internati, acesta a spus ca nu sunt deocamdata probleme. „Toate clasele majore de medicamente exista pe rafturi în farmacia spitalului, s-au facut livrari conform termenilor stabiliti în contracte. Noi, la începutul anului am încheiat un contract cadru pentru 4 ani cu furnizorii, pentru medicamentele principale, tocmai pentru a elimina anumite sincope în aprovizionare, cum sunt, de exemplu, cele de la început de an, când mergem dupa vechiul buget. Acest contract ne ajuta si acum, pentru ca furnizorii s-au obligat sa-l onoreze atunci când l-au semnat ”, a mai spus purtatorul de cuvânt.

Reamintim ca distribuitorii au sistat de la începutul saptamânii trecute livrarea medicamentelor catre farmacii, solicitând MSP reactualizarea preturilor în functie de cursul valutar recent. Ministrul Sanatatii nu a acceptat decât  recalcularea pretului la primele 200 de medicamente din programele nationale de sanatate, la cursul de 3,6 de lei pentru un euro, dar reprezentantii distribuitorilor nu sunt însa multumiti si au început demersurile pentru a-l da în judecata.


Intră acum și în grupul de