Bucurie reținută în rândul profesorilor suceveni, după promulgarea majorării salariale de către președintele Băsescu


Intră acum și în grupul de

Președintele Traian Băsescu a anunțat că a promulgat legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice, însă cadrele didactice sucevene sunt reținute în a-și manifesta bucuria. „Mulțumim președintelui pentru promulgare, dar optimismul nostru este doar pe jumătate. Ne așteptăm ca Guvernul să ia măsuri, să pună piedici spunând că nu sunt bani. Noi nu am cerut bani din altă parte, ci din bugetul Ministerului Educației, care poate suporta această creștere salarială.

În principiu, faptul că legea a fost promulgată este excelent. Fără această promulgare Legea majorării salariale nu ar fi apărut în Monitorul Oficial cu obligativitatea ca executivul să o pună în aplicare. Așteptăm să vedem cum decurg lucrurile în continuare, dar așa cum am mai spus ne așteptăm ca Guvernul să pună piedici, care de altfel sunt nejustificate”,  a declarat liderul sindicalului sucevean din învățământ „Spiru Haret”, prof. Constantin Cernica.      

Președintele Băsescu a arătat că înainte de a lua decizia promulgării majorării salariale cu 50% a retribuțiilor cadrelor didactice, s-a gândit la trei aspecte ce țin de constituționalitatea, conformitatea și oportunitatea legii. „Legea este constituțională așa cum a stabilit Curtea Constituțională. De asemenea ea este conformă cu obligațiile internaționale asumate, se încadrează în obiectivele stabilite de strategia Lisabona. Am considerat că această lege este și oportună, pentru că între toate partidele s-a semnat un pact pentru educație propus de președinție. La acest pact s-au raliat și organizațiile de educație. Cu actuala salarizare este imposibil ca în sistemul de educație românesc să intre tineri valoroși care pregătească elevii în IT, limba engleză, germană etc.” , a explicat Traian Băsescu.

În privința fondurilor care să asigure aplicarea legii, președintele a declarat că este vorba de o chestiune de voință: „Ideea că nu sunt bani nu este o realitate, bugetul poate fi așezat pe priorități.” În același timp, președintele Băsecu a arătat că prin majorarea salariilor profesorilor se realizează un pact. Acela al performanței. „Mi se pare inadmisibil să mărești salariile fără să ai și exigența performanței”,  a spus președintele Băsescu.

Și liderul sucevean de sindicat, Constantin Cernica a precizat că la baza promulgării a existat „un târg”. „Suntem foarte bucuroși pentru că promulgarea respectivă s-a făcut în baza unui târg. E foarte bine pentru că și noi am fost implicați în reforma din învățământ, în viziunea pentru un sistem mai performant” , a mai declarat Constantin Cernica.

Reacțiile din partea Guvernului nu au întârziat să apară. Ministrul Transporturilor Ludovic Orban s-a declarat surprins de decizia președintelui, declarând că acesta nu ar fi trebuit să promulge o creștere care nu este sustenabilă din punct de vedere financiar. Acesta a mai arătat că aprobarea acestei creșteri va crea un val de presiuni asupra Guvernului din partea celorlalte grupuri sindicale.

Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu liderii sindicatelor din învățământ pentru a discuta despre legea salarizării profesorilor. Șeful statului a așteptat până în ultimul moment – sâmbătă expirând termenul până la care trebuie să hotărască dacă promulgă sau nu documentul. Actul a fost declarat conform cu legea fundamentală în urma unei contestații depuse de Guvern la Curtea Constituțională. Pentru a lua o decizie, șeful statului a cerut explicații de la Guvern.

Liderii federațiilor sindicale din educație au semnat, la întâlnirea cu președintele Traian Băsescu, Pactul pentru Educație, apreciind faptul că în acest document se regăsesc și observațiile sindicaliștilor.

Aceștia i-au transmis șefului statului că este necesară și investiția în resursa umană, pentru ca reforma în educație să aibă succes.


Intră acum și în grupul de