Ministerul Sănătății propune ca pacienții care suferă de o boală incurabilă să nu mai fi internați la secțiile ATI


Intră acum și în grupul de

Persoanele care suferă de o boală incurabilă nu vor mai putea fi internate la secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), potrivit unui proiect de ordin supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătății. În anexa proiectului de ordin este specificat că nu vor fi admise în secțiile de ATI pacienții care, după tratament, nu au o calitate a vieții corespunzătoare. „Cu alte cuvinte, pacienții care suferă de boli incurabile ar trebui lăsați să moară. Medicii nu pot să hotărască când moare sau cât trăiește un pacient. Și trei zile în plus în viața unui om sunt importante” , spun medicii suceveni, care cred că decizia Ministerului Sănătății vine ca o soluție pentru a economisi bani în sistemul sanitar.

Potrivit proiectului de ordin, există două categorii de pacienți pentru care beneficiul îngrijirii în terapie intensivă nu este mai mare decât beneficiul îngrijirii în secțiile obișnuite ale spitalului.
Aceste două categorii sunt reprezentate de cele două extreme ale riscului vital: pacienții cu risc mic de deces și pacienții cu risc foarte mare. Astfel, pacienții în stare terminală, sunt „prea bolnavi pentru a beneficia de îngrijirea în terapie intensivă”, se mai specifică în proiectul de act normativ.
De cealaltă parte, inițiatorii acestui proiect de ordin susțin că era nevoie de foarte mult timp de o asemenea reglementare, care nu reprezintă nimic altceva decât o adaptare a legislației românești la situația existentă deja în țări avansate precum Franța sau SUA. De asemenea, potrivit reprezentanților Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, șeful secției ATI va decide dacă anumiți pacienți vor fi admiși la terapie intensivă.

Șeful Autorității de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu este de părere că pentru pacienții în fază terminală ar trebui să existe o secție separată. „Nimeni nu poate opri un pacient să fie internat”, a arătat Alexandru Lăzăreanu.
Acest proiect este supus dezbaterii publice, și cel mai probabil va suferi modificări. 

 


Intră acum și în grupul de