Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, a venit la Suceava într-un moment strategic, când firmele germane caută noi oportunități de investiții: Văd o posibilitate pentru viitor destul de concretă. Flutur anunță că un prim investitor german vrea să intre în Parcul industrial ce se va realiza în zona aeroportului


Intră acum și în grupul de

Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, a declarat, vineri, la Suceava, într-o conferință de presă, că a venit la Suceava într-un moment strategic în vederea identificării de noi locații pentru investiții în zonă în condițiile în care firmele germane caută noi oportunități, iar nivelul investițiilor germane în Suceava sub cel dorit, dar a subliniat că întrevede o posibilitate pentru viitor destul de concretă.

Cord Meier-Klodt a spus că nu este prima sa vizită în această regiune și că a avut deja posibilitatea să se familiarizeze cu această regiune, cu frumusețea sa, dar că acum este în prima vizită oficială.

El a menționat că vizita a fost extrem de utilă și că a avut discuții extrem de concrete și la obiect cu președintele CJ Suceava, prefectul, primarul Sucevei, președintele CCI Suceava și cercurile economice.

„Elementul strategic al vizitei mele e un tip de misiune de fact-finding, pentru a identifica noi locații de investiții în această zonă. Asta o fac într-un moment strategic și mi se pare foarte potrivit. Economia românească crește foarte repede. Odată cu ea crește și economia Germaniei. În țară suntem primul partener comercial, al doilea investitor ”, a spus ambasadorul german.

El a menționat că firmele germane joacă un rol extrem de important în țară, dar e la fel un fapt că în multe zone se confruntă deja cu anumite limitări mai cu seamă din cauza lipsei forței de muncă, uneori din cauza lipsei de infrastructură și chiar cu niște probleme generale.

„Într-un astfel de moment au început să se uite în alte direcții, să caute oportunități noi”, a spus diplomatul german care a adăugat că acum este momentul strategic, când o regiune ca Bucovina să se poată prezenta cu atuurie sale, cu avantajele sale comparative .

„Nu este secret. E evident că mă bucur extrem de mult că facem asta, nu într-un spațiu abstract, dar pe baza relațiilor româno-germane regionale extrem de concrete: relația între Augsburg și Suceava. Subliniez elementul foarte important, pentru că este o relație nu doar bilaterală, ci trilaterală incluzând și regiunea Cernăuți ceea ce este un element extrem de important, de a sublinia importanța relațiilor și cu Ucraina. Este un moment important pentru dezvoltarea relațiilor în viitor”, a spus Cord Meier-Klodt.

El a subliniat că în această regiune există și moștenirea bazată pe rolul pe care l-a jucat minoritatea germană, ceea ce se reflectă și în activitatea liceelor și la universitate.

„Sunt aici și pentru că nivelul actual nu corespunde deloc potențialului care există. Cercurile economice germane sunt concentrate în momentul de față în Transilvania, la Cluj, la Timișoara, la Brașov, dar au început să caute și alte alternative. Asta se vede deja foarte clar în vecinătate, la Iași. Aici nu e nivelul care a existat în trecut. De aceea sunt aici pentru a discuta cum putem să atragem acest interes la un moment atât de strategic. Nu suntem unde dorim să fim, dar văd o posibilitate pentru viitor destul de concretă”, a mai spus ambasadorul.

El consideră că primii pași ar fi formarea specialiștilor, a forței de muncă calificate prin învățământul dual, iar din fericire, la Suceava, există deja proiecte concrete în domeniul învățământului profesional și dual care este modelul german ceea ce ar fi un argument ajutător și foarte important pentru fiecare investitor în regiune.

Ambasadorul a mai declarat că în România sunt autostrăzi diferite și concrete și speră că vor fi mai multe autostrăzi concrete, dar că și o autostradă virtuală, digitală, poate juca un rol extrem de important pentru firmele care au un astfel de profil, care nu au nevoie de transport.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că în cadrul discuțiilor cu mediul de afaceri, președintele CCI Suceava, Nicolae Troașe, a prezentat un studiu de oportunități de investiții în județ. El a arătat că o oportuniate ar fi în industria mobilei unde Suceava a avut tradiție, calitatea lemnului fiind este excepțională și că trebuie să se adăuge valoare mai mare, iar Suceava să nu fie doar exportator de cherestea.

„Un prim investitor pentru mobilă sculptată a venit, trimis de la Augsburg aici, dornic să investească în viitorul parc industrial la Salcea. Deja ne-am mișcat în direcția asta. Încercăm mai mult să convingem”, a spus Flutur.

Totodată, sunt oportunități și în industria alimentară, industria mecanică mai ales că la USV sunt pregătiți ingineri mecanici, electromecanici, meserii care se caută, dar că sunt și școli industriale și licee, dar că în același timp trebui dezvoltat învățământul dual.

„Am convenit să ne întâlnim să lăsăm oamenii de afaceri să aleagă, dar ei trebuie să știe unde ar putea să investească”, a spus Flutur.

El a arătat că se adeverește ceea ce se discuta la Expo Real la Munchen anul trecut, că a venit vremea să se mute capitalul către forța de muncă și nu să mai fie atrasă forța de muncă acolo unde este capitalul.

„Investitorii încep să se uite și la Suceava și la Iași. E un dezavantaj lipsa unei autostrăzi, dar un investitor nu trebuie să se gândească doar când e gata autostrada. Poate că venirea unui grup mare de investitori va face ca autostrada să apară mai repede”, a spus Flutur.(T.B.)


Intră acum și în grupul de