Proiectul „Management comun pentru protecția calității aerului în contextul transfrontalier Suceava- Cernăuți” a fost finalizat


Intră acum și în grupul de

Calitatea aerului de la zona de frontieră cu Ucraina va putea fi aflată în orice moment, atât de partea suceveană, cât și de cea cernăuțeană, în urma finalizării proiectului „România –Ucraina: Management comun pentru protecția calității aerului în contextul transfrontalier Suceava- Cernăuți”, proiect implementat de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava în colaborare cu Universitatea Cernăuți. Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Adrian Graur, a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, încheierea acestui proiect, început în urmă cu doi ani, dar care va produce efecte în următorii ani.

Proiectul, ce a avut printre obiective evaluarea stării de calitate  a aerului în zona transfrontalieră România –Cernăuți, și care a cuprins o serie de studii privind calitatea aerului, sesiuni și instruiri, a avut ca finalitate realizarea unei stații de monitorizare automată a cărui site poate fi accesat atât de partea suceveană, cât și de cea ucraineană. „La orice investigare vor fi afișate rezultatele cerute. Partenerii de la Agenția de Protecție a Mediului Suceava sau colaboratorii din Cernăuți pot prelua aceste date de pe site cu determinările solicitate”, a precizat Adrian Graur, care a fost și director de proiect.

Stația de monitorizare automată realizată prin acest proiect este amplasată în orașul Siret, la intrare în punctul vamal și se află în paza polițiștilor de frontieră de aici. Lucrătorii firmei de la care a fost achiziționată aparatura prin proiect au fost instruiți în privința monitorizării funcționării acesteia, având obligația de a o întreține și de a o verifica săptămânal.

Agenția de Protecție a Mediului Suceava, ca partener în proiect, a pus la dispoziție toate datele din baza instituției privind calitatea aerului, a precizat în cadrul conferinței de presă, Iluță Cocriș. Acesta a menționat că stația realizată prin proiecte este de fapt a 5-a în județ. „În județ mai sunt încă 4 stații ale APM ce au cele mai moderne echipamente, respectiv două în municipiul Suceava, una la Poiana Stampei și una la Siret. De asemenea, mai avem și un laborator automat mobil ce poate fi deplasat oriunde în județ, unde avem date că există probleme privind calitatea aerului. Nu de puține ori ne-am deplasat cu el la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți”, a arătat Iluță Cocriș.

Conf. dr. ing. Cornel Turcu, de la Facultatea de Inginerie Electrică a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a precizat că, la început, partea ucraineană a arătat reticență față de acest proiect și chiar au existat dispute până au înțeles care este de fapt scopul proiectului. „Au crezut inițial că noi de fapt urmărim poluarea cu praf venită din partea ucraineană și explozia dintr-o gară de pe teritoriul Ucrainei”,  a menționat Cornel Turcu.

Precizăm că profesorul universitar se referea la ploaia cu noroi roșiatic din vara anului trecut, când un nor de praf din munții Caucaz s-a deplasat spre teritoriul nostru, iar stropii de ploaie au antrenat praful, acesta depunându-se. Cât privește explozia dintr-o gară din Ucraina, este vorba despre un tren ce transporta fosfor galben, o substanță inflamabilă și otrăvitoare, ce a deraiat, iar în urma incendiului s-a format un nor imens, la mijlocul lunii iulie 2007. „Partea ucraineană se temea că prin proiect, Suceava caută un vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat cu aerul de la frontieră. Li s-a explicat că se dorește doar colectarea de date și realizarea de cercetări privind calitatea aerului” , a precizat conf. dr. ing. Cornel Turcu.

 
   
 


Intră acum și în grupul de