Asociația Medicilor Generaliști Suceava recomandă vaccinarea împotriva HPV


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al Asociației Medicilor Generaliști Suceava, dr. Irina Badrajan, recomandă vaccinarea împotriva virusului papilloma human (HPV) ce provoacă cancerul de col uterin a fetițelor de clasa a IV-a și totodată atrage atenția că România se află pe primul loc în Europa în ce privește mortalitatea provocată de această formă de cancer. Aceasta mai precizează că vaccinul este eficient și nu provoacă efecte negative majore, că în România deja 10.000 de femei și fetițe s-au vaccinat pe cont propriu “și nu a fost înregistrat niciun accident”, în afara unor semne ușoare, cum ar fi roșeață.

„Acest virus e cunoscut de foarte multă vreme, el provoacă tulburări dizplazice care pot precede starea canceroasă și dă și alte forme de cancer ano-genital. Tulpinile 6 și 11 provoacă veruci genitale care sunt considerate o stare precanceroasă, iar mamele care le au, transmit la naștere la fetițe. Sunt și bărbați care poartă virusul și îl transmit. Infecția se transmite foarte ușor, prin simplu contact cutanat genital, astfel că prezervativul nu e suficient. Infecția cu acest virus nu provoacă niciun simptom”, a declarat medicul Irina Badrajan.

 Dr. Badrajan informează că în 2006 Organizația Mondială a Sănătății a stabilit două grupuri țintă pentru vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, și anume grupa de vârstă 9-13 ani și 14-26 de ani, dar cea mai bună este categoria 9-13 ani, când fetițele nu și-au început viața sexuală. La cealaltă categorie de vârstă trebuie făcută mai întâi o investigație pentru a vedea dacă femeia nu are deja virusul.

„Noi dezavuăm acele opinii ostile, acele atitudini care sunt contrare intereselor populației și ministerului sănătății. Inițiativa Ministerului Sănătății Publice de a include acest vaccin în programul național este una de excepție, mai ales dacă avem în vedere și costul destul de ridicat și că noi nu stăm prea bine cu banii”,  a menționat purtătorul de cuvânt al Asociației Medicilor Generaliști Suceava.

„Până la ora actuală nu s-au înregistrat decât efecte locale. Vaccinul este contraindicat în stare febrilă și dacă persoana este alergică la unui din ingrediente, lucru valabil și la alte vaccinuri. Dar cât de benefice vor fi aceste vaccinuri o va spune doar viitorul. În concluzie, sfatul nostru, al medicilor de familie, este că acest vaccin este benefic”, a afirmat Irina Badrajan. 

Campania de imunizare împotriva cancerului de col uterin se derulează în școli și este gratuită. Elevele de clasa a IV-a vor primi trei doze de vaccin în decurs de șase luni, respectiv noiembrie, ianuarie și mai. Pentru serurile folosite, Ministerul Sănătății Publice a cheltuit 23 milioane de euro.
 


Intră acum și în grupul de