O nouă campanie de informare privind vaccinarea împotriva cancerului de col uterin


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătății a demarat o nouă campanie de informare, mult mai amplă decât până acum, privind vaccinarea elevelor de clasa a patra împotriva cancerului de col uterin, a anunțat subsecretarul de stat, Raed Arafat.
În opinia acestuia, refuzul părinților de a-și vaccina fiicele sunt justificate, astfel se vor împărți materiale în școli care să conțină informații complete.
Reprezentanții Federației Asociațiilor Părinților au reproșat modul în care s-a făcut campania de informare și au cerut autorităților să răspundă public pentru vaccinarea elevelor de clasa a patra împotriva cancerului de col uterin. Altfel spus, părinții vor ca Ministerul Sănătății să își asume oficial răspunderea pentru vaccinare și, implicit, pentru efectele secundare ce ar putea apărea.

Medicii de familie susțin campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra împotriva cancerului de col uterin și consideră că majoritatea părinților care au semnat pentru ca fiicele lor să nu fie vaccinate, nu au fost corect informați.
În opinia acestora, informarea a fost incorect făcută, nu s-au ținut ședințele cu părinții în care medicii să explice foarte clar importanța vaccinării. Medicii propun ca fetele ce nu vor fi vaccinate în cadrul acestei campanii să fie ținute în evidență și, la vârsta de 14 sau 16 ani, să fie rechemate la medic și daca vor fi de acord, să fie vaccinate atunci.
La nivelul județului Suceava un număr de 4439 de fetițe din clasa a IV-a ar trebui vaccinate, însă la prima doză din cele trei ce trebuie administrate, foarte puțini părinți și-au dat acordul.

Prima etapă de vaccinare se încheie zilele acestea, iar fetele vaccinate vor intra în cea de a doua etapă în perioada 12-16 ianuarie și apoi a treia, în perioada 19- 23 mai, imunizarea completă făcându-se în 3 etape.

Și purtătorul de cuvânt al Asociației Medicilor Generaliști Suceava, dr. Irina Badrajan, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că recomandă  fetițelor de clasa a IV-a vaccinarea împotriva virusului papilloma human (HPV), ce provoacă cancerul de col uterin. Aceasta a mai precizat că vaccinul este eficient și nu provoacă efecte negative majore, că în România deja 10.000 de femei și fetițe s-au vaccinat pe cont propriu “și nu a fost înregistrat niciun accident”, în afara unor semne ușoare, cum ar fi roșeață.
„Acest virus e cunoscut de foarte multă vreme, el provoacă tulburări dizplazice care pot precede starea canceroasă și dă și alte forme de cancer ano-genital. Tulpinile 6 și 11 provoacă veruci genitale care sunt considerate o stare precancerasă, iar mamele care le au, transmit la naștere la fetițe. Sunt și bărbați care poartă virusul și îl transmit. Infecția se transmite foarte ușor, prin simplu contact cutanat genital, astfel că prezervativul nu e suficient. Infecția cu acest virus nu provoacă niciun simptom”, a declarat medicul Irina Badrajan.

La rândul său, șeful ASP Suceava, Alexandru Lăzăreanu recomandă vaccinarea la vârste mici, înainte de debutul vieții sexuale, când se poate contacta virusul. „Vaccinarea se face la vârste mici pentru a stimula corpul să producă anticorpii necesari imunizării”, a spus Alexandru Lăzăreanu.

 


Intră acum și în grupul de