Nechifor: Groapa temporară de gunoi de la Prelipca va trebui închisă „in situ”, altfel, 22.000 de camioane cu gunoi ar trebui să traverseze municipiul Suceava spre Moara. El atrage atenția că acolo este și zgură din cărbunele rusesc ars despre care nu se știe ce radioactivitate are. Depozitul de la Pojorâta nu trebuie deschis


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, fost președinte al Consiliului Județean Suceava, a declarat, vineri, că problema deșeurilor din județul Suceava va trebui tratată foarte serios și că trebuiesc găsite soluții atât pentru închiderea „in situ” a gropilor temporare de gunoi constituite în ultimii doi ani, dar și că va trebui ca depozitul de deșeuri de la Pojorâta să nu fie deschis.

Groapa de gunoi a Sucevei care a fost închisă ecologic

Nechifor a spus într-o conferință de presă că după dezbaterea de săptămâna trecută de la Suceava organizată de Pro România privind Sistemul de Management Intregrat al Deșeurilor a discutat situația și la nivel central și s-a constatat că situații similare sunt în peste 20 de județe, motiv pentru care Pro România va iniția dezbateri regionale și naționale pe această temă pentru a se găsi soluții astfel încât România să nu fie penalizată de Uniunea Europeană.

El a arătat că în județ au fost închise, în mandatul său de președinte al CJ Suceava, cele șapte gropi neconforme , care erau pe malul râurilor și că poluau, iar în paralel s-au realizat construcțiile celor două depozite de deșeuri ecologice de la Moara și Pojorâta. El a spus că pentru depozitul de la Pojorâta locația a fost aleasă în anul 2009, când el nu era membru al CJ Suceava, dar că această locație a fost aprobată de toate instituțiile abilitate, inclusiv de Comisia Europeană care a asigurat finanțarea proiectului.

Potrivit lui Nechifor, singura problemă a acestui depozit este apropierea de drumul național DN 17 pentru că afectează priveliștea din zonă și că este mai aproape de zona locuită și că se putea alege o altă variantă prezentată de consultant, aflată la o mai mare distanță.

El a mai spus că sistemul nu funcționează nici în prezent, iar acum depozitarea se face în gropi temporare atât la Suceava spre Prelipca, Rădăuți, Fălticeni, Stroiești sau Gura Humorului.

Groapa de gunoi temporară Suceava

„După ce am închis acele gropi neconforme s-au găsit actualii să deschidă altele noi. Decât să facă ei ceva, decât să lucreze la proceduri, să găsească operatori, să facă niște gropi noi, au trântit pe celălalt mal al Sucevei, mai spre Prelipca, o nouă groapă.Sunt acolo volume impresionante. Eu am închis șapte și le-am ecologizat, ăștia au deschis cinci”, a spus Nechifor.

El a arătat că se face o depozitare necontrolată la groapa temporată de la Prelipca și că situația nu este normală.

„Suntem astăzi într-o groapă urâtă a istoriei contemporane și cred că cineva trebuie să ne scoată din groapa asta”, a declarat Nechifor.

Deputatul sucevean a mai explicat că ministrul Mediului a spus că nu acceptă decât varianta de a reloca aceste deșeuri din gropile temporare la depozitul de la Moara și Pojorâta.

„I-am spus că groapa de la Pojorâta eu am construit-o, îmi asum, nu caut vinovați. Nu am decis eu locația, dar trebuie să facem tot posibilul să nu fie deschisă.Nu am putut muta o virgulă din proiect, nu puteam muta locația pentru că pierdeam toți banii”, a spus Nechifor subliniind că locația a fost avizată de toate instituțiile, inclusiv de Comisia Europeană.

„Acea groapă nu trebuie deschisă. Vom vedea ce putem face cu ea. Trebuie să ne concentrăm pe groapa de la Moara și să facă rost de bani Ministerul Mediului și să închidă pe actualele locații gropile temporare”, a declarat deputatul.

El consideră că a muta muntele de deșeuri de la Prelipca la Moara reprezintă un pericol ecologic.

„Este făcut peste fosta groapă de zgură a CET, extrem de ciudat pentru că nimeni nu amestecă deșeuri industriale cu deșeuri municipale și pentru că la Suceava s-a ars și foarte mult cărbune din Rusia despre care nu știm cât de mult sau puțin radioactiv este. Relocarea acestor munți de deșeuri ar însemna doar pentru Suceava 22.000 de transporturi rutiere”, a declarat Nechifor arătând că cele 22.000 de camioane încărcate cu gunoaie ar trebui să străbată tot orașul.

Potrivit acestuia, groapa de la Moara se va umple 40 la sută dintr-un singur foc cu deșeurile din cele cinci gropi temporare.

De aceea el a arătat că va trebui să existe voință politică, ca cineva să-și asume responsabilitatea motiv pentru care Pro România face consultare publică în Ardeal și în zona Moldovei, dar și la București.

Nechifor a mai anunțat că va scrie comisarului european Corina Crețu să sprijine autoritățile pentru găsirea de soluții în aceste cazuri.(T.B.)


Intră acum și în grupul de