Observatorul Astronomic rămâne în administrarea Universității Suceava. Consiliul Județean Suceava a respins proiectul de hotărâre prin care acesta trecea în administrarea Muzeului Bucovinei, conform unei Hotărâri de Guvern


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava a respins, joi, proiectul de hotărâre prin care Observatorul Astronomic Suceava ar fi trebuit să treacă în administrarea Muzeului Bucovinei, așa cum se prevede în Hotărârea de Guvern prin care acest obiectiv a fost transferat în anul 2007 de la Ministerul Culturii în proprietatea Consiliului Județean Suceava.

Astfel, în favoarea proiectului au votat doar 19 consilieri județeni din cei 35 prezenți, unul a votat împotrivă, iar 15 s-au abținut, nefiind întrunită condiția de două treimi din voturi necesare adoptării  acestui proiect.

Președintele Gheorghe Flutur a precizat încă de la începutul dezbaterii acestui proiect că dorește „la modul sincer și corect” să menționă și să intensifice parteneriatul cu Universitatea Suceava.

El a explicat că un control al ANAF, Direcția Regională Iași efectuat la Muzeul Bucovinei a constatat că hotărârea de Consiliu Județean din 2008, când Observatorul Astronomic a fost transferat în administrarea Universității Suceava ar încălca prevederile Hotărârii de Guvern prin care acesta a fost transferat de la Ministerul Culturii în proprietatea Consiliului Județean Suceava și în administrarea Muzeului Bucovinei.

În concluziile raportului inspectorilor ANAF se arată că CJ Suceava va trebui să corecteze în termen de 60 de zile această situație.

Gheorghe Flutur a spus că în aceste condiții a elaborat proiectul de hotărâre supus dezbaterii și că a solicitat USV să vină cu un proiect de protocol prin care să se continue activitatea actuală în cadrul Observatorului Astronomic, dar că cei de la USV au trimis doar un răspuns prin care arată care ar fi consecințele schimbării formei de administrare.

Președintele CJ Suceava a arătat că pentru păstrarea actualei situații ar trebui emisă o nouă Hotărâre de Guvern prin care să se precizeze că obiectivul trece în administrarea USV.

Gheorghe Flutur a subliniat că trebuie găsită o soluție corectă și legală în acest caz.

Prorectorul USV Mihai Dimian a explicat că de când este în administrarea USV, din 2008, Observatorul Astronomic a oferit oportunități în cercetare și educație și că are circa 20.000 de vizitatori anual. El a spus că acesta  devenit centru de excelență în educație și că aici se pregătesc loturile olimpice în astronomie și astrofizică, dar și că la Observatorul Astronomic s-a organizat în 2014 Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică și a subliniat că USV a fost menționată de președintele României, Klaus Iohannis, între cele cinci universități din țară care au contribuit la aderarea României la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN).

El a arătat că și din punct de vedere legat, dreptul de administare se revocă doar dacă afectează un interes public și că în acest caz nu se poate vorbi de afectarea interesului public.

„Dacă am obținut rezultate excelente și unice în felul lor în parteneriatul dintre Universitate și Consiliul Județean din Suceava vă rog să reflectați dacă revocarea dreptului de administrare a Universității din Suceava a bunului public Observatoru Astronomic Suceava corespunde interesului public”, a spus Dimian.

Prorectorul consideră că ceea ce au stabilit inspectorii ANAF este doar „o potențială eroare” care ar urma să fie îndreptată printr-o altă eroare.

În plenul CJ Suceava a luat cuvântul și fostul rector al USV, Adrian Graur, care a spus că Observatorul Astronomic este în proprietatea Consiliului Județean care îl poate da în administrare instituțiilor publice sau instituțiilor subordonate acestuia. El a explicat că între momentul în care Observatorul Astronomic a fost transferat în proprietatea CJ Suceava și momentul în care acesta a fost trecut în administrarea USV au trecut șapte luni în care, evident, CJ Suceava a stabilit că interesul este mai mare pentru cooperarea cu USV mai ales că legislația română nu permite administrației publice locale să sprijine universitățile.

„Eu sper să nu ajungem în instanță. Dacă lucrurile vor evolua va trebui să consultăm specialiștii în domeniul juridic pentru a decide care este calea de urmat”, a spus Graur.

Secretarul județului, Petru Tanasă, a explicat că Hotărârea de Guvern prin care se transferă Observatorul Astronomic în proprietatea CJ Suceava arată explicit că acesta va fi administrat de Muzeul Bucovinei și a atras atenția că în 2014, Curtea Constituțională a statuat că administrațiile publice locale nu pot transmite în administrare bunuri decât unor instituții aflate în subordinea acestora și că ar fi trebuit ca CJ Suceava ar fi trebuit să-și revizuiască poziția încă după această decizie a CCR.

Liderul consilierilor județeni PSD, Mihai Grozavu, a anunțat în plen că grupul PSD se va abține de la vot, iar consilierul PSD Dan Ioan Cușnir a întrebat de ce s-a depistat abia acum că hotărârea CJ Suceava din 2008 ar fi nelegală și cum a trecut de controlul de legalitate al Prefecturii Suceava.

Mai mulți consilieri județeni au luat cuvântul spunând că este nevoie de o soluție legală în acest caz și că Universitatea ar trebui să rămână în continuare administrator al Observatorului Astronomic.

În urma votului, proiectul de hotărâre a fost respins, ceea ce înseamnă că Observatorul Astronomic va rămâne în continuare în administrarea USV.

Hotărârea CJ Suceava urmează să fie supusă controlului de legalitate din partea Prefecturii Suceava care ar putea să solicite consilierilor județeni să revizuiască decizia dacă aceasta este în contradicție cu Hotărârea de Guvern prin care Observatorul Astronomic a fost transferat în proprietatea CJ Suceava.(T.B.)


Intră acum și în grupul de