Biodiversitatea şi poluarea mediului, compartimente distincte în cadrul Gărzii de Mediu


Intră acum și în grupul de

Din acest an, în cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, activităţile de biodiversitate şi poluarea mediului vor funcţiona ca şi compartimente distincte. „Până acum, acestea au funcţionat în cadrul unui singur compartiment. De acum sunt compartimente separate. Compartimentul de biodiversitate se va ocupa de protejarea rezervaţiilor, a sit-urilor „Natura-2000” şi turism. Cât priveşte compartimentul poluarea mediului, denumirea arată care va fi activitatea de care se va ocupa. Comparativ cu alte judeţe, suntem ponderaţi în privinţa activităţilor economice poluante. La nivelul judeţului avem 10 platforme industriale, dar care sunt monitorizate în permanenţă fiind surse mari de poluare, gen Ambro şi Termica din Suceava, Egger şi Fabrica de Mobilă de la Rădăuţi”, a precizat Constantin Harasim, adăugând că şi activitatea de minerit din zona Iacobeni şi Fundu Moldovei face parte din marii poluatori. Acesta a spus că până şi perimetrele miniere închise sunt poluante, pentru că apele din zonă antrenează metalele grele.
„Depozitele sunt spălate de ploi şi au încărcături mari de minereuri, astfel că sunt zone de risc şi trebuie să le monitorizăm mereu. Ne putem trezi cu fenomene de poluări intense, alunecări, spărturi, dar şi cu furturi de minereuri. Chiar anul trecut a avut loc un incendiu pe Călimani, la fosta exploatare, unde o persoană a vrut să taie cu sudură nişte bare de fier şi de la scântei s-a aprins sulful”, a mai spus comisarul-şef.
Acesta a mai spus că Garda de Mediu Suceava trebuie să trimită până pe data de 5 februarie date despre judeţ, despre activităţile ce se desfăşoară aici, pentru „dimensionarea aparatului de control în funcţie de necesităţile judeţului”.


Intră acum și în grupul de